Egeliler, Gıda Sektöründe AR-GE Ve İnovasyona Önem Veriyor

Güncelleme Tarihi:

Egeliler, Gıda Sektöründe AR-GE Ve İnovasyona Önem Veriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 09:00

ŞU ANA KADAR ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDEN TOPLAM 55 PROJENİN BAŞVURUSUNU ALDIKLARINI BELİRTEN BİROL CELEP, GIDA AR-GE PROJE PAZARI BAŞVURULARININ 15 MART 2015 TARİHİNDE SONA ERECEĞİNİ HATIRLATTI

Ege İhracatçı Birlikleri de gıda sektöründe sürdürülebilir, rekabetçi ve yenilikçi projeleri hayata geçirmek amacıyla “Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nı bu yıl üçüncü kez düzenliyor.
Yaşamın temel kaynakları arasında ilk sıralarda gıda geliyor. Gıda israfı ve yeterli gıda üretimi için kaynakların sınırlı kalması tüm dünyada gıda teknolojilerinin önemini artırıyor. Ege İhracatçı Birlikleri de gıda sektöründe sürdürülebilir, rekabetçi ve yenilikçi projeleri hayata geçirmek amacıyla “Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nı bu yıl üçüncü kez düzenliyor. Ar-Ge Proje Pazarı ile sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren Ege İhracatçı Birlikleri, gıda sektörüne yenilikler kazandırmayı ve alt sektörlerde ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.
2015 yılında üçüncü kez düzenlenecek ‘Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na başvurular akademisyen ve genç girişimcilerin yoğun ilgisi ile devam ediyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye 2023 yılında 55 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedefi ortaya koydu. Şu andaki ihracatımız ise 22,5 milyar dolar seviyesinde. 2023 yılı hedefine ulaşmak için inovatif, yenilikçi ve tüketicinin beğeneceği gıda ürünlerini üretip, pazara sunmamız gerekiyor” dedi.
Şu ana kadar çeşitli sektörlerden toplam 55 projenin başvurusunu aldıklarını belirten Birol Celep, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı başvurularının 15 Mart 2015 tarihinde sona ereceğini hatırlattı. Celep, “Başvuru bitimine kadar katılım sayısının 100’ün üzerine çıkmasını bekliyoruz. Projemiz kapsamında ilgili tüm üniversite, fakülte, bölüm, araştırma kurumları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Araştırma Enstitüsü’nde duyurularımızı yaptık. Söz konusu kurumların da projemize katkıları ile katılımın artacağına inanıyoruz” diyerek sözlerine devam etti.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ÜRETİME DÖNÜŞECEK YARATICI PROJE AVINDA
Gıda Ar-Ge Proje Yarışması için yapılan başvurular; gıda sektörü temsilcileri, Ege’de kurulu bulunan araştırma enstitüleri ve ilgili üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 25 kişilik bir kurul tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme kurulunun çalışmaları sonucunda ödül kazanacak projeler de belirlenecek.
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, finale kalan ve yarışan projelerin hem gıda sektörü hem de ihracat açısından önemine dikkat çekti. Projelerin değerlendirilmesinde en önemli kriterlerden birinin projenin olabildiğince üretime dönüştürülebilmesi olması gerektiğini belirten Celep, böylece hem sektöre hem de proje sahibine önemli katkılar sağlanabileceğini ifade etti.
Proje kapsamında başvuru yapılabilecek alt sektörler; ambalaj ve paketleme; baharatlar tıbbi ve aromatik bitkiler; yem ve diğer tarla bitkileri; yaş meyve-sebze ve işlenmiş ürünleri; kuru meyve-sebze ve işlenmiş ürünleri; sert kabuklu meyveler ve işlenmiş ürünleri; yağ ve yağlı tohumlar; hububat ve bakliyat; şeker ve şekerli gıdalar; süt ve süt ürünleri; et ve et ürünleri; su ürünleri; zeytin ve zeytinyağı; gıda güvenliği; gıda işlemede yeni teknikler; organik gıdalar; biyoteknoloji, tarım ekonomisi ve diğer konular olarak sıralanıyor.
GIDA AR-GE PROJE PAZARI’NDA FİNAL 21 NİSAN 2015’TE
21 Nisan 2015 günü başlayacak Gıda Ar-Ge Proje Pazarı organizasyonunun ilk gününde; açılış konuşmaları, gıda alanında Ar-Ge konusunda önemli çalışmaları olan temsilcilerin sunumları, proje sunumları ve ödül töreni yapılacak. 22 Nisan 2015 tarihinde ise projelerin sanayici ile buluşması devam edecek.
Üretime dönüştürülebilir ürünlerin yarışmasının teşvik edileceği Gıda Ar-Ge Proje Pazarı 2015’te birinci olan projeye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye ise 7 bin 500 TL ve özel ödüller verilecek. Etkinlikte yer alan tüm proje özetleri kitap halinde yayınlanacak ve sergilenmeye layık görülen özgün projeler, organizasyon sırasında sergilenerek, proje sahiplerinin gıda sektörünün temsilcileri ile bir araya gelmeleri sağlanacak. Böylece projelerin hayata geçirilmesinin önü de açılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!