Egeli Madenciler Bakanlık İstiyor

Güncelleme Tarihi:

Egeli Madenciler Bakanlık İstiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 09:30

EGELİ MADENCİLER, BAKANLIK TALEBİNİ BAKAN ALABOYUN'A İLETTİ

Egeli madenciler, ‘Maden Bakanlığı’ kurulması yönündeki taleplerini Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’a iletti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Bölgesi Sanayi Odası Maden ve Taş Ocakçılığı Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Hakan Ürün ile Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir’den oluşan heyet; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ile Maden İşleri Genel Müdürü Murat Topaloğlu’nu ziyaret etti.
Egeli madenciler ve TÜMMER yetkilileri, öncelikle, sektörün yıllardır özlemini çektiği Madencilik Bakanlığı’nın kurulmasına ilişkin olumlu açıklamalarıyla sektörü yeniden heyecanlandıran Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’u ziyaret ettiler. Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "Yıllardır sektörün tamamının hem fikir olduğu Madencilik Bakanlığı’nın kurulması konusunda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızın geçtiğimiz günlerde basında yer alan madenciliğin geliştirilmesi için Madencilik Bakanlığı ya da Başbakanlık’a bağlı konuyla ilgili bir müsteşarlık kurulması gerektiği yönündeki ifadeleri tüm sektör mensuplarımızca büyük memnuniyetle karşılanmıştır. Bunu bizzat Sayın Bakanımıza da aktardık. Sayın Bakanımız da bu önerinin bizzat Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından da olumlu karşılandığını ve konunun 15 Eylül’de gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısının gündeminde yer alacağını belirterek heyecanımızı bir kat daha arttırmıştır. Sektörümüzün kendine has sorunlarının çözümü ve ülke kalkınmasına verdiğimiz katkının arttırılması için, yıllardır içimizde kalan bu ukdenin bu kez nihayete ereceğini düşünüyoruz." dedi.
Alaboyun’un madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliğini öne çıkaran yaklaşımına da değinen Başkan Kaya, "Sayın Bakanımız sektörün tüm kanuni düzenlemelerinin yeraltı ve yerüstü maden işletmeciliği için ayrı ayrı tanzim edilmesi gerektiğini, özellikle kömür madenciliğinin diğer madencilik faaliyetlerinden farklı olduğu göz önünde bulundurularak; devletin de kömür işçisinin de işverenin de haklarını ve yükümlülüklerini ayrıntılı tarif eden bir yasanın olması gerektiği düşüncesinde. Bizler de aynı görüşteyiz ve Sayın Bakanımızın bu konudaki desteğinin devam edeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Bakanlık ile yapılan görüşmelerin ardından, madencilik sektörü için en önemli kurumlardan biri olan Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)’nü ziyaret eden heyet, geçtiğimiz temmuz ayında Genel Müdürlüğü görevine atanan Murat Topaloğlu’nu ziyaret etti. Sektörün yıllardır MİGEM’i kendi evleri gibi gördüğünü belirten heyet temsilcileri, yeni dönemde de bu bağın güçlenerek devam edeceği yönündeki temennileri Topaloğlu’na ilettiler. Başkan Kaya, MİGEM ile sektörümüzün tüm STK’ları arasındaki uyumun aynen devam edeceği yönünde görüşlerinin olduğunu beyan etti.
Ankara temaslarında sektör ihracatının son dönemde yaşadığı sıkıntıların da özellikle konuşulduğunu ifade eden Kaya, "Doğaltaş sektörümüz, sıfıra yakın ithalatı ile tamamen yerli kaynakları kullanarak dünya pazarında yerini almış ve ülkesine katmış olduğu katma değer ile cari açığın kapatılmasında en önemli rolü üstlenmiş bir sektörlerden biri olduğunu ve özellikle de ihracatta çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini ve yıllık 5 milyar $ üzerinde dış satımı gerçekleştirebilen kapasiteyi yakaladığını" belirtti.
DIŞ PAZARLARDA YAŞANAN GELİŞMELER
Son dönemlerde Çin’de inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde bu ülkeye yaptığı doğaltaş ihracatı yüzde 19 gerileyen Türk doğaltaş sektörü, 2015 ’in kalan aylarında da Çin’in doğaltaş talebinin azalacağını öngörüyor. EMİB Başkanı Kaya "İhracatımızda özellikle blok doğal taş satışlarında bir gerileme yaşanıyor. Ancak bu dönemde özellikle ABD pazarındaki payımızın artması ve yine ebatlı doğal taş ihracatımızda yaşanan artışlar blok satışlarında yaşanan gerilemeyi bir nebze telafi edebilmektedir. Bunun dışında, yıllardır büyük satışlar gerçekleştirdiğimiz ve ülkemiz için büyük bir potansiyele sahip Irak’ta son dönemlerde yaşanan sıkıntılar sektörü olumsuz yönde etkilemiş olup nakliye ve lojistik hizmetlerini durma noktasına getirmiştir. Maalesef bu olumsuz gelişmeler sektörümüzün elini kolunu bağlamış olmaktadır. Bu durum çözüldüğü takdirde ihracatımızda önemli bir artış yaşanacağını öngörüyoruz" şeklinde görüşlerini bildirdi.
Son dönemde Türk lirasının Amerikan doları ve euro karşısında yaşadığı hızlı değer kayıplarının herkesin düşündüğü gibi ihracatçıların faydasına olmadığını da belirten Kaya, "Döviz kurlarında son dönemde yaşanan aşırı yükselme, büyük düşüşlerde yaşadığımız gibi maalesef sektörü olumsuz etkileyecektir" diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!