IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 13:26
İZMİR'İN SELÇUK İLÇESİNDE TURİZM ALANINDA FARKLI VE ÖNEMLİ BİR PROJEYE OLARAK DİKKAT ÇEKEN CİTTANTİCA EPHESUS PARK TESİSİNİN İŞLETMECİLİĞİNİ B&T GROUP ADINA KASKAN KUYUMCULUK’UN SAHİBİ BİROL KASKAN İLE TURİZMCİ TOLGA KARAGÜL ÜSTLENDİ.
İzmir’in Selçuk ilçesinde turizm alanında farklı ve önemli bir projeye olarak dikkat çekenCittantica Ephesus Park tesisinin işletmeciliğini B&T Group adına Kaskan Kuyumculuk’un sahibi Birol Kaskan ile turizmci Tolga Karagül üstlendi.
15 bin metrekarelik bir alana inşa edilen ve 6 bin metrekare kapalı alanı bulunan bu tesisin özelliği, hem mimari, hem de konsept anlamında 2 bin 500 yıl önce bölgede yaşamış Romalıların izlerini taşıyor olması. 1 yıl önce işletmeye açılan ve maliyeti ise 10 milyon doları bulan tesis, Selçuk’a 2, Efes’e 5, Kuşadası’na 25 ve İzmir Havalimanı’na 60 kilometre mesafede bulunuyor.
Cittantica Ephesus Park’ın işletmeciliğini üstlenen Birol Kaskan ve Tolga Karagül, bölge turizmi açısından büyük önem taşıyan projeyi tanıtmak amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldiler.
- TESİSİ GEZEN TURİSTLERİN KAFASINDA ROMA CANLANIYOR
Kaksan Kuyumculuk şirketinin sahibi Birol Kaskan, projenin işletmeciliğini üstlenmelerinde iki gerekçesi olduğunu belirterek, ilk amaçlarının bölgeye gelen turistlerin, Efes’te nasıl bir medeniyet olduğunu kafalarında tasarlamalarına yardımcı olmak olduğunu söyledi. Kaskan, "Biz de turistlerin bu dönemi hayal edebilmeleri için, Efes’teki eserlerin replikaları oluşturuldu. Mesela ziyaretçiler Artemis Tapınağı’na gittiğinde üç tane sütun görüyor. Halbuki burada onun küçük bir replikasını görüyor ve ne muhteşem bir yapıt olduğunu anlıyor, o kültürü yaşayabiliyor. Sadece bununla kalmıyoruz, aynı zamanda bunu
yemek, hizmet, şov ve içerideki görsellerle besliyoruz. Dolayısıyla tesise gelen kişi, tam bir Roma günü yaşayıp dönüyor. Projenin diğer amacı ise, turistlere kaliteli hizmet sunmak" dedi. Cittantica Ephesus Park’ın işletme ortaklarından Tolga Karagül ise ortada yanlış bir izlenim olduğunu, bu tesisin kuyumculuk ve halıcılık yapmadığını belirterek, kruvaziyer turistinin yanı sıra, konaklama turizmi, ile bölgeye gelen yerli turistleri ve günübirlik turistleri de ağırlayacaklarını ifade etti. Karagül, tesisin bölgede önemli bir ihtiyaca da cevap verdiğini ve yoğun ilgi gördüklerini söyledi.
- TESİSTE 110 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Cittantica’da şu anda 110 kişiye istihdam sağlanıyor. Bu sayının çok yakın zamanda 200 kişiye ulaşması hedefleniyor. Parkta tüm çalışanlar döneme ait kıyafetlerle ziyaretçileri karşılıyor. Ayrıca yerel el sanatçılarının hizmet verdiği alanlar da park içinde yer alıyor. Osmanlı döneminden esinlenilerek Arasta ismi verilen bu pazar alanında cam, sandalet ve yemeni, zeytinyağı ve sabun, takı, nakış ustaları, çini sanatçısı, dönem kıyafetleri satıcısı ve baharatçı bulunuyor.
- DÖNEMİ ANLATAN OYUNLAR SERGİLENİYOR
Ayrıca dönemin önemli olaylarını anlatan tiyatro gösterileri de İzmir Sanat Etkinlikleri Merkezi oyuncuları tarafından sergileniyor. Özellikle Efes Antik Kentinin gördüğü en ihtişamlı şölenlerden biri olan Marcus Antonius ve Kleopatra’nın şehre girişi, Marcus Antonius’un, Kleopatra’yı karşılayışı, bu şölende gerçekleşen danslar ve gladyatör dövüşlerinin tasvir edildiği Efes Roma Dönem Prodüksiyonu ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor.
Sunulan yemekler ve personelin giydiği kıyafetler tesiste dikkat çeken diğer iki önemli unsur. Menülerde, ağırlıklı olarak Roma döneminde kullanılan malzemeler yer alıyor. Tesiste çalışanların kıtafetleri de, yine, Yunan/Roma dönemi kıyafetleri.
- TESİSTE NELER VAR?
Artemisyen: Tamamen Roma mimari tarzından esinlenerek düzenlenmiş, içinde aynı anda 830 kişinin yemek alabileceği 950 m² genişliğinde, 8,5 metre yüksekliğinde, sütunsuz ve perde ile bölünebilir çok amaçlı salon. Açık büfe veya temalı menülerden (Ege yemekleri, Efes menüsü, vb.) oluşan set menü yemek sunulabilir. Roma dönemi kıyafeti giymiş personel tarafından servis ediliyor.
Roma Avlusu: Dört yanı Asia Minor (Türk Mutfağı), Pingan (Türk Kahvesi), Bacchus (İtalyan Mutfağı), Kapros ve Hediyelik Eşya Mağazası ile çevrelenmiş olan bu alan, aynı zamanda dilence ve vakit geçirme mekanı olarak tasarlanmış.
Bacchus (İtalyan Restoranı) Yine Roma Avlusu içinde yer alan bu bölümde, hem Ege Bölgesi’nin şarapları hem de İtalya mutfağından yemekler sunuluyor.
Pingan (Türk Kahvesi) Roma Avlusu içinde yer alan ve misafirlerin bir yandan Türk kahvesini, bir yandan da nargilesini içebileceği alan.
Ambrosia: Roma mimarisi ile tasarlanan tesisin bu bölümünde, Roma kıyafeti giymiş personel, temalı menüleri servis ediyor. Bu bölümde misafirler ayrıca, Roma döneminde yaşayan asiller gibi “Kline”ların üzerine uzanarak yemek yeme deneyimini yaşıyor.
Bunlara ek olarak tesiste, taze meyve ve meyve suyunun sunulduğu Karpos, Efes’te günlük yaşamdan kesitlerin sunulduğu Celcus Meydanı ile Selçuklu Mimarisine göre tasarlanmış ve içinde zanaatkarların el sanatı ürünlerinin sergilendiği Arasta adlı alan yer alıyor.