IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 09:37
AYDIN İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR. KASIM ÇETİN, KALP SAĞLIĞI HAFTASI’YLA İLGİLİ OLARAK YAPTIĞI AÇIKLAMADA KALBİ KORUMAK İÇİN TAVSİYELERDE BULUNDU.
Aydın İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kasım Çetin, Kalp Sağlığı Haftası’yla ilgili olarak yaptığı açıklamada kalbi korumak için tavsiyelerde bulundu.
Kalp Sağlığı Haftası’nın bu yıl 12-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydeden Dr. Kasım Çetin, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de iskemik kalp hastalıkları ve inme ilk iki ölüm nedenidir. TÜİK 2014 yılı verilerine göre ülkemizdeki ölümlerin yüzde 40,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklıdır. Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 39,6’sı iskemik kalp hastalığı, yüzde 24,7’si serebrovasküler hastalık, yüzde 8,8’i diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,6’sı hipertansif hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikâyetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır. Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde temel risk faktörleri; diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara, hareketsiz yaşam ve aşırı kilodur. Bu risk faktörlerinin azaltılması kalp damar hastalıklarının ortaya çıkmasını ve bunlara bağlı ölümleri azaltır. Yaş, cinsiyet ve birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp-damar hastalıklarının görülmesi müdahale alanı dışında kalan risk faktörlerini oluşturmaktadır. Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir” dedi.
KALBİNİZİ KORUYUN
“Kalp sağlığınızı korumak, hayatınızı korumak demektir” diyen Çetin, şu tavsiyelerde bulundu: “Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6’sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4’ü ile doğrudan bağlantılıdır! Tuz tüketimini günde beş gramla (bir tatlı kaşığı) sınırlandırın. Porsiyonlarınızı gözden geçirin; daha küçük tabaklar kullanın; tükettiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlayın. Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600 binden fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır. Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az yukarıda önerilen adımlar kadar önemlidir. Hekime başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçtürün”