IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 10:21
DİDİM ZİRAAT ODASI BAŞKANI 2016 YILI BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI
Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, odanın 2015 yılı faaliyetlerini ve 2016 yılına ilişkin beklentilerini paylaştı.
2015 yılının verimli bir yıl olduğunu bildiren Gökdemir, Didim’de tarım çeşitliliğinin her geçen gün arttığını, oda olarak Didim tarımını ve çiftçiyi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını söyledi.
2015 yılında oda olarak güzel bir yıl geçirdiklerini belirten Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, ilçede tarım çeşitliliğinin her geçen gün arttığını ifade ederek, “Ana ürün olarak pamuk ve zeytin başta olmak üzere örtü altı yetiştiriciliği ve bağ bahçe ürün çeşitliliği ilçemizde her geçen gün artıyor. Bizde artan bu ürün çeşitliliğinde oda olarak çalışmalarımızı hem sahada, hem de gelişen teknolojileri takip ederek fuarlarda çiftçilerimizin aydınlanması ve bilinçlenmesi için her türlü imkanları çiftçilerimize sunuyoruz.” dedi.
“ZEYTİNDE VERİM AZLIĞI YAŞANDI”
Didim’deki tarım çeşitliliğinin bilinçli ve ayaklarını yere basarak ilerlemesinin kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Gökdemir, “Bir taraftan turizm ilçesi olan Didim’de yaşayan insanların ekonomik olarak tarımdan faydalanmaları bizi sevindiriyor. 2015 yılı bizim için verimli bir yıl oldu. Zeytinde hava muhalefeti nedeniyle bir etkilenme oldu ve verim azlığı yaşandı. Ama zeytindeki tane iriliği, kalibrenin yüksek olması ve fiyatların iyi olması bu açıyı kapattı.” diye konuştu. Çevre illerden ilçelerine gelen bazı insanların hileli zeytinyağları pazarladıklarını vurgulayan Gökdemir, “Bu yağlar bölgemizin yağını da karalamaktadır. Dışarıdan ilçemize getirilmiş bu hileli yağları tüketen insanlar, bölgemizin yağını kötülemekte. Bu yağların satışının engellenmeli. Bu konuda hem Tarım İlçe müdürlüğümüzden, hem de belediyemizden istemekteyiz. Gerekli kontroller düzenli şekilde yapılmalıdır. 2016 yılında daha yüksek verimli zeytin tarımını diliyor ve hileli-kalitesiz yağların ilçemizle aynı cümle içerisinde telaffuzunun olmamasını diliyoruz.” ifadesini kullandı.
“PAMUKTA DA GELİŞMELER İYİ”
Didim’de pamuk olarak da hatırı sayılır bir potansiyele sahip olduklarını vurgulayan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim’de en verimli pamuğun Balat ovasında olduğunu belirtti. Pamukta gelişmelerin iyi gittiğini ve eğitimler ile arazi çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Gökdemir, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin odalarına verdikleri destekle Didim tarımını en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını aktardı.
“2016’DA DA ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTECEĞİZ”
2016 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2016 yılında da oda olarak her alanda çalışmaları yürüteceklerini söyledi. Hasat sezonunun bitmesiyle zeytindeki arazi çalışmalarının başladığını belirten Gökdemir, şunları kaydetti: “Biz şanslı bir ilçeyiz. İlçe kaymakamımızın tarıma bakış açısı, bizi çok mutlu ediyor. Arazinin budanması, arazinin yaban otlardan ayrılması gibi arazideki çalışmalarımız, Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü’nün mühendisleriyle ortaklaşa yapıyoruz.”
Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay’ın da oldukça çalışkan olduğunu, fakat tarım sektöründe de beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyen Gökdemir, “Köylerimizde yaptığımız toplantılarda köylümüz tarafından üretilen ürünlerin Didim içerisinde yeterli pazarlanamadığı, pazar yerlerinde Didim yerli üreticisinin belediyece desteklenmediği belirtilmektedir. Belediye’nin Didim yerli üreticisini desteklemesini bekliyoruz. Çiftçimizin bu yöndeki istekleri ile ilgili ayrıntılı rapor daha önceki günlerde belediyemize sunulmuştur.” dedi.
“EĞİTİMLERİMİZ SÜRÜYOR”
Didim’de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte çiftçilere hijyen eğitimleri de verdiklerini anlatan Bahattin Gökdemir, Toplum Sağlığı Müdürlüğü tarafından da arazide çalışan insanların kendilerini arı sokması ve yılan ısırması gibi doğal şartlarda karşılaşacakları olumsuz yaralanmalara karşı bilgilendirmeler yapıldığını ifade etti. Konuşmasının sonunda çiftçiye yapılan devlet desteklerinin artırılmasını istediklerini söyleyen Gökdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Gübre ve yem fiyatlarında KDV indirimi devlet tarafından yapılmıştır. Bu indirim çiftçimizi sevindirdi. Bu indirimlerin diğer ürünlerde de devam etmesini diliyoruz. Devlet tarafından verilen destekler yetersiz kalmaktadır. Girdi maliyetleri çok yüksek, arazide çalışma şartları çok zor. Çiftçilerimiz devlet tarafından yeterli desteklenirse, çiftçilerimize öz güven gelecektir bu da üretime yansıyacaktır. Bu nedenle 2016 yılında devlet desteğinin artarak devam etmesini istiyoruz.” dedi.