Didim’de Yalı Caddesi Esnafı İşgaliye Kullanımı İçin Çözüm Bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Didim’de Yalı Caddesi Esnafı İşgaliye Kullanımı İçin Çözüm Bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2015 03:43

DİDİM'DE YALI CADDESİ ESNAFI İŞGALİYE SORUNU İÇİN ÇÖZÜM ARIYOR

Altınkum Yalı Caddesi esnafı, bundan önceki senelerde belirli bir alan belirlenerek uygulanan işgaliyelere bu sene izin verilmemesinden dolayı yaşadıkları sıkıntıları Didim Ticaret Odası Yönetimi ve Kaymakam İskender Yönden’e iletti.
İlk olarak Ticaret Odasına gerçekleşen, Başkan Şaban Üstündağ, Başkan Yardımcısı Gürol Çelik, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Urgancı, Lütfü Karaaslan, Celal Gümüş ve Meclis Üyesi Ali Hikmet Atilla’nın da katıldığı ziyarette Yaklaşık 15 esnaf Ticaret Odasına gelerek sorunlarını dile getirdiler.
Bu seneye kadar kendilerine hak tanınan alanlara işgaliye ücretini ödeyerek masa ve sandalye koyduklarını ifade eden esnaflar, bu yıl buna Yalı Caddesi üzerinde izin verilmediğini fakat ara sokaklarda ve Yunus Caddesi üzerindeki mekânlarda bunun yapılabildiğini söyleyerek, Bu uygulama ilçe genelinde uygulanacaksa buna razı olduklarını fakat çifte standarda karşı olduklarını söylediler.
İnsanların tüm yıl evlerinde ve işyerlerinde kapalı kaldıktan sonra ferahlamak için tatile geldiğini ve geldikleri yerlerde de açık alanları tercih ettiklerini söyleyen esnaflar müşterinin bu talebini karşılayamadıklarından yakındılar.
“ESNAFLAR CEZALANDIRILIYOR”
Gıda satışının dışarıda yapılması veya dolapların dışarıda tutulmasının yasaklanması noktasında bir itirazlarının olmadığını söyleyen esnaflar, bu alanlara sadece masa sandalye konulmasına müsaade edilmesini istediklerini söylediler. Zamanında bu hakkı kötüye kullanan esnaflardan dolayı diğer esnaflarında cezalandırıldığını anlattılar.
Müşterinin mekânlara girmediğini Esnafın para kazanamadığını söyleyen esnaflar ilçenin en pahalı kiralarını ödediklerini, iki aylık kısa bir sezonda masraflarını ancak çıkarabildiklerini, yani halka bedava hizmet verdiklerini ifade ettiler. Seyyarların da tekrar sahilde ve cadde üstünde görülmeye başlandığını ifade eden esnaflar bunun da önlenmesinin gerektiğini de söylediler.
Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, esnafların problemlerini dinledikten sonra öncelikle Yalı Caddesi Esnafının belediyenin yönlendirmesiyle kendi mekanlarında gerekli tadilatları yaparak Altınkum’da önemli bir mesafe kat edildiğini belirtti. Belediye Başkanının Ticaret odası kültür merkezinde Altınkum Sağlıklaştırma ve Güzelleştirme projesinin tanıtımını yaparken işyerlerinin olduğu cepheye portatif çiçeklikler konularak bir hat belirleneceğini ve bu alana masa ve sandalye kullanılmasına imkan sağlanacağı konusundaki ifadelerini hatırladığını belirterek bunun yapılması halinde suiistimallerin de önüne geçilerek esnafın talebinin karşılanabileceğini söyledi. Eğer çiçekliklerin konulması zaman alacaksa bir çizgi belirlenerek bu sıkıntısının giderilmesi gerekir dedi.
Didim Ticaret Odası Meclis Üyesi Hikmet Atilla da Turizm esnafının birçoğunun kış aylarında yapılan toplantılara katılmadığını söyleyerek sitemini dile getirdi. Turizm sezonu başlamadan esnafın taleplerini dile getirmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, bir sonraki sezona daha az sorunla girilebilmesi için Ticaret Odasından gelen toplantı çağrılarına katılım gösterilmesini istedi.
Yalı Caddesi esnafları Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ’ın aldığı randevu ile Kaymakam İskender Yönden’i makamında ziyaret ettiler.
Kaymakam İskender Yönden esnafların burada da anlattığı sıkıntıları dinledikten sonra suiistimal edilen bazı konulara dikkat çekti. Geçtiğimiz Eylül ayında göreve başlar başlamaz Altınkum’da incelemelerde bulunduğunu söyleyen Kaymakam Yönden; Orada gürültü ve karmaşa gördüğünü ifade ederek, ’’neredeyse yürüyecek yol kalmamıştı. Çizgiye kadar müsaade edilmiş ama bakıyorsunuz birileri neredeyse sahile, kumsala masa atacak hale gelmiş’’ dedi.
KAYMAKAMDAN DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Kaymakam Yönden; “Altınkum Didim için çok önemli bir yer, ama bu güne kadar çok kötü bir hale getirmişiz, ne müşteri ne esnaf bu durumdan memnun değildi. Neredeyse altın yumurtlayan tavuğu canını almışız. Bu duruma bir çözüm bulmamız gerekiyordu. Bu güne kadar hep başkalarını suçlamışız. Ben kötü giden bir şeyde kendimi sorumlu görürüm. Bunun sorumlusu benim derim. Ama aynı zamanda benim kadar bu güne kadar buna bir çözüm bulamayan Belediye Başkanları, Oda Başkanları da sorumludur”
“DENETLEME YAPACAĞIZ”
Sene başında bir diğer sorun olan hanutçulukla ilgili de toplantı yaptıklarını ifade eden Yönden; ’’Herkes bunun önlenmesini istiyordu önemli bir aşama kaydedildi. Çok fazla sıkıntı kalmadı. Dedi. ’’Bununla birlikte bazı barlarda sesle ilgili de şikayetler alıyoruz. Altınkum’a girmeye çalışan seyyarlarda var. Son uyarılarımızı yapıyoruz. Bir kaç gün içinde ilgili kurumlarla beraber denetlemeler yapacağız. Bunları da tamamen önleyeceğiz. İlçede gece yarısı bir çift rahatsız olmadan veya bir bayan tek başına korkmadan dolaşabilirse başarmış olacağız. Burada sizin de bunları dikkate almanız gerekiyor’’ dedi.
Kaymakam Yönden, “Ben esnaf çocuğuyum sizin aleyhinizde iş yapmam. Bu yapılan beş ay önce kararı alınan bir iş. Ama siz de şunu bilin. İnsanlar orada rahat edemezse rahat yürüyemezse o masalar zaten boş kalır. Neler yapılabileceğine bakacağız. Bunu başkanımızla bir görüşeceğim.” diyerek sözlerini bitirdi.
En kısa zamanda sorunlarının olumlu yönde çözülmesini beklediklerini ifade eden esnaflar kaymakam Yönden’e teşekkür ederek makamdan ayrıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!