Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Karacasu İlçesi'nde yaşayan 36 yaşındaki Mustafa Yıldız, dededen kalma değirmencilik mesleğini sürdürerek sipariş aldığı evlere seyyar değirmeni ile gidip biberlerini öğütüyor.
Karacasu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nde çalışan Mustafa Yıldız, traktörünün arkasına taktığı seyyar değirmeni ile yazdan kalma kurutulmuş biberleri öğütüp ek gelir elde ediyor. Vatandaşın yazdan alıp kurutarak kışa hazırlanan biberleri toz veya pul biber olarak öğüterek, mutfağında gönül rahatlığı ile kullandığını belirten Yıldız, "Eskiden vatandaşlar kırmızı toz biber öğütmek için değirmene gelir ve uzun kuyruklar oluştururdu. Teknolojinin ilerlemesi ile zaman önem kazandı. Vatandaşın ayağına giderek, hem bu kuyruk çilesinden kurtarmış hem daha ucuza mal etmiş hem de gönül rahatlığı ile mutfağında kullanabileceği toz biberini gözünün önünde öğütmüş oluyorum" dedi.
DIŞARIDA SATILANLARA DİKKAT
Çarşıda pazarda satılan bazı toz biberlerin içerisinde sağlığa zararlı katkı maddesi konulduğunu söyleyen Mustafa Yıldız, "Kırmızı toz biberin içerisine sağlığa son derece zararlı olan kiremit tozu, karaçam kabuğu ve bir takım yabani otlar karıştırarak renklendiriyorlar. Bu gibi hileli toz veya pul biberler pazar ve marketlerde piyasaya sürülüyor. Bunun farkına varmayan, alıp kullanıyor ancak bunu bilen vatandaşlar dışarıdan kırmızı toz biber almıyor" diye konuştu.
Evinin önüne gelen seyyar değirmen ile kurutulmuş biberlerini öğüttüren Süleyman Çakır, "Gözümün önünde kendi kuruttuğum biberim toz haline geliyor. Dışarıda satılanların içerisinde ne olduğu belli değil. Hileli olduğunu, birçok zararlı katkı maddesi koyduklarını duyuyoruz. Biz organik biber tüketmiş oluyoruz" dedi.
Cem ULUCAN/AYDIN (DHA)
FOTOĞRAF