Güncelleme Tarihi:
Burhan CEYHAN/ SÖKE(Aydın), (DHA) - AYDIN'ın Söke İlçesi'ndeki Çiftçi Malları Koruma (ÇMK) Başkanı Mehmet Küçükvar, çiftçilerden aidat toplayamadıkları için maaş ödeyemediklerini ve 25 personele ücretsiz izin verdiklerini belirterek, yasada değişiklik yapılmasını istedi.
1941 yılında 4081 sayılı yasayla kurulan ÇMK'nın zor günler yaşadığını anlatan Mehmet Küçükvar, zorunlu olmadığı için çiftçilerden aidatları toplayamadıklarını söyledi. Gelir olmayınca personele maaş ödeyemediklerini ve 25 personele ücretsiz izin verdiklerini kaydeden Başkan Küçükvar sıkıntıları şöyle dile getirdi:
"Aydın genelinde 17 tane ÇMK var. Söke'de ÇMK olarak 620 bin dönüm araziyi koruyoruz. Çiftçilerden isteyenlerin ücret ödeyip, istemeyenlerin ödememesi nedeniyle sıkıntı yaÅŸamaya baÅŸladık. Åžu ana kadar toplamamız gereken para 400 bin TL'dir. Aynı zamanda SGK'ya da personelimizin primi olan 360 bin TL borcumuz var. Çalışan personelimizin maaÅŸlarını ödeyemedik çok maÄŸdur kaldılar. Çok büyük bir ekonomik sıkıntı çekiyoruz. Bizim gibi Türkiye genelinde bu sıkıntı sürüyor."Â
KORUMA ÜCRETİ YARI YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ
Bu yıl geçen yıla oranla koruma ücretlerinin Kaymakamlık tarafından yarı yarıya düşürüldüğünü belirten Mehmet Küçükvar şöyle devam etti:
"Geçen yıl ÇMK dönüm ücreti 3 TL'ydi. Bu yıl ise bu ücret bir lira 50 kuruÅŸa çekildi. DaÄŸlık bölgeler ise bir liradan 50 kuruÅŸa çekildi. 2016 yılının tahsilatını bu ÅŸekilde yapacağız. Ä°nÅŸallah çiftçiler bize borçlarını öder. Biz de personelimize ücretini öderiz ve saÄŸlıklı bir ÅŸekilde hizmet vermeye devam ederiz. Türkiye genelinde 700 ÇMK var. Bu ÇMK'larda çalışan 15 bin personel var. Hepsinin iÅŸsiz kalmasına üzülüyorum."Â
'2 AYDIR MAÄžDURUZ'
Ücretsiz izne çıkarılan personelden bazılarının günlük buldukları geçici işlerde çalışarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını, hiç iş bulamadığı için evine ekmek götüremeyenlerin de olduğunu vurgulayan ÇMK personeli İbrahim Şık da şunları söyledi:
"2014 Ocak ayında ÇMK'da işe başladım. Milletvekillerinin yaptığı bazı açıklamalardan sonra çiftçiler koruma aidatlarını ödememeye başladı. 1 Haziran tarihinden beri biz 25 personel ücretsiz izne ayrıldık, 2 aydır çok mağduruz. Yetkililerden ya korumanın devam etmesini ya da vekillerimizin bizleri 'belediyelere yerleştireceğiz' sözünü yerine getirmesini istiyoruz."
FOTOÄžRAFLI