Güncelleme Tarihi:
AFYONKARAHİSAR'ın Dinar İlçesi'nden doğup 540 kilometre yol kat ederek Aydın'ın Söke İlçesi yakınlarındaki Kafa Mevkii'nde Ege Denizi'ne ulaşan Büyük Menderes Nehri'nde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaklaşık 9 yıl önce başlatılan ıslah çalışmalarında sona yaklaşıldı.
Büyük Menderes Havzası'nda 2002-2005 yılları arasında yapılan ıslah çalışmaları 2011 yılında yeniden başlamış, geçtiğimiz yıllarda Söke Ovası'nda hız kazanmıştı. Nehrin daralan yatağı 50-55 metreye çıkarılırken saniyede 125 metreküp olan su taşıma kapasitesi de 400 ile 500 metreküpe ulaştı. Projenin üçüncü etabı olan Aşağı Büyük Menderes Havzası'nda Çalıköy-Kovanburnu-Balat güzergahında Sarıkemer Köprüsü geçilerek Dalyan Şişme Balon Mevkii'ne ulaşıldı. DSİ Genel Müdürlüğü'nün 13 büyük sallamalı kepçe, bir grayder, bir dozer ve bir iş makinesi ile sürdürdüğü çalışmalarda Dalyan-Balat-Kafa arasındaki 20 kilometrelik güzergahın aralık ayına kadar geçilmesi hedefleniyor.
"SÖKE OVASI'NDA TAŞKINLAR TARİH OLACAK"
Geçen yıla kadar her kış taşarak 350 bin dekarlık Söke Ovası'nın sular altında kalmasına neden olan Büyük Menderes Nehri'nde çok sayıda çiftçinin mağdur olduğuna dikkat çeken Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, "Islah çalışması sayesinde Büyük Menderes kendi doğal yatağına çekiliyor. Böylece yöre çiftçimizin her kış yaşadığı taşkın endişesi ortadan kalkıyor. Yaşadığımız taşkınlar nedeniyle ovamızın büyük bölümünde arazilerde buğday ekilemiyor, çiftçilerimiz tarlalarına gecikmeli inebiliyordu. Bu nedenle Büyük Menderes Nehri'ndeki ıslah çalışmalarını çok önemsiyoruz. Bir yandan Çine Barajı'nın devreye girmesiyle bu bölgeden Büyük Menderes'e karışan ve ovamıza gelen suların kontrol altına alınmasının da katkısı ile artık Söke Ovası eskisi gibi büyük taşkınların yaşanmayacağını düşünüyoruz. Nitekim bu kış taşkın tehdidinden uzak bir sezon yaşadık" dedi.
Necati MALDAR / SÖKE (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF