IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 09:57
AYDIN'DA ARAÇ YAN SANAYİSİ GELİŞECEK
Aydın Sanayi Odası’nda (AYSO), Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda Aydın-İzmir Taşıt Araçları Yan Sanayi alanında işbirliğini geliştirmek üzere, AYSO üyeleri ve bu çalışmada destek verecek kurum yetkilileri bir araya geldi.
Toplantıya AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken, İzmir ABİGEM Koordinatörü Canan Arıkbay, Taşıt araçları Yan Sanayinde faaliyet gösteren, Jantsa Jant Sanayi A.Ş., Uğur Motorlu Araçlar Ltd.Şti, Maksan Dişli Makine Ltd.Şti. ve Nassan Makine Otomotiv Ltd.Şti. firmalarının temsilcileri katıldı. Toplantıda işbirliği içinde bir yol haritası çizildi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, toplantıda yaptığı sunumda, “Türkiye olarak hedefimiz; performansımızı sürdürülebilir bir şekilde daha yüksek düzeylere taşıyarak, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve dünya ticaretinden aldığımız payı da yüzde 1,5 seviyesine çıkarmaktır. Türkiye’nin hedefleri ve alınması gereken yol belli. Belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi ise 81 İlin performansına, projelerine ve yapacağı çalışmalara bağlıdır. Aydın olarak bizlere düşen sorumlulukları ve yapmamız gereken çalışmaları, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak işbirliği içinde belirlemeye çalıyoruz. Özellikle, rekabette ve ihracatta güçlü olduğumuz tarım makinaları, taşıt araçları yan sanayi, tekstil, gıda, maden sektörü alanlarına yoğunlaştık. Belirlediğimiz alanlarda ileri teknoloji kullanımını artırmayı, katma değeri yüksek imalatları yaygınlaştırmayı hedefledik. Öncelik verdiğimiz alanlarda firmalarımız arasında kümelenme modellerini esas alan işbirliklerini kuracağız. Zayıf kaldığımız noktalarda, diğer iller ile aramızda işbirliği geliştireceğiz. Bu düşünceden hareketle, en kolay hangi alanlarda ve hangi iller ile işbirliği geliştirebiliriz, bu konuda çalışıyoruz. İlk teması ve geri dönüşü, taşıt araçları yan sanayide, İzmir’den aldık. Aydın’da jant, dişli, şanzıman, araç içi aksesuar, çeşitli yedek parça üretimi yapan irili ufaklı 50’den fazla firma var ancak, firmalarımızın arasında işbirliği kültürün zayıf olması, geliştirmeyi düşündüğümüz Kümelenme Modellerinin önünde en büyük engel olarak ortaya çıkıyor. Taşıt araçları yan sanayide, Aydın’dan 2014 yılında 60 Milyon Dolar ihracata yapılmış, aynı yıl İzmir’den 600 milyon dolar ihracat yapılmış. Aydın ve İzmir arasında sağlanacak etkileşim, işletmeler arası etkileşimi hızlandıracaktır. Birlikte hareketten doğacak sinerji, bizleri; otomotiv üretim/montaj konusunda ana merkez haline gelen Bursa’nın yan sanayi ana tedarikçisi yapacaktır” dedi.
Sağlanan işbirliğinin önemine dikkat çeken Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin de, “Ortak hedefimiz, Taşıt Yan Sanayi üyelerimizin ilk önce kendi aralarında işbirliği olanaklarını geliştirerek, taşıt araçları yan sanayi alanında tedarik merkezi olmak, yan sanayimizin ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olduğu, katma değeri yüksek bir yapıya dönüşüm sürecini hızlandırmak, Ar-Ge alt yapımızı iyileştirmek, tasarım, kalıp, üretim, markalaşma, patent, satın alma ve pazarlama becerilerini, İzmir’ de bu konuda başarılı olmuş modelleri de örnek alarak geliştirmektir. İzmir de Taşıt Yan Sanayide başarılı modellere ulaşmamızda ve iş birliği olanakları kurmak için; Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller ve ekibinin desteği ve İzmir ABİGEM’in deneyimleri çalışmalarımıza önemli katkı ve ivme kazandıracaktır. Aydın Sanayi Odası olarak başlattığımız çalışmada, sanayi kuruluşlarımızdaki Satın-Alma sorumlusu olan müdürleri veya firma yetkililerini bir araya getirerek bir çalışma grubu oluşturuyoruz. Amacımız firmaların satın aldıkları aynı veya benzer ana kalemlerdeki tecrübelerini, fırsatları ve avantajlarını işbirliğiyle ve güven ortamında oluşturulacak çalışma grubu içinde paylaşmalarını sağlamaktır. Bu faaliyetimizin de Aydın-İzmir Taşıt Yan Sanayi İşbirliği çalışmalarına önemli katkı verecektir. Bu birlikteliğin ve hedeflerin tüm sanayi kuruluşlarımız için örnek olacağını, bir sonraki toplantımıza daha çok sanayi kuruluşumuzun katılımı gerçekleştirmek üzere, Sanayi Odamızın ev sahipliğinde yapılmasını teklif ediyorum” diye konuştu.
Toplantıda söz alan sanayi kuruluşlarının yetkilileri, aynı sektörde kıran kırana rekabetin firmalarımıza zarar verdiğini bu çalışmalar ile güven ortamının tesis edilerek hem rekabet hem işbirliği içinde kazan kazan modelinin geliştirilmesi hususunda birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti.
Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller, şöyle konuştu: “İşbirliğinde karşılık güven ortamının tesis edilmesi çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Üniversitemiz, Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğü, Sanayi Odası, ABİGEM’ in desteği ve sanayi kuruluşlarımızın kararlığı ile adım adım Kümelenme Birlikteliğini hayata geçirmek için eylem planlarımızı belirleyip, uygulayacağımızı düşünüyorum. Bir sonraki toplantıya kadar mutabakata vardığımız konularda hazırlık yapacağız. Her firmamızın ihtiyaç duyduğu konuları sağlanan teşvik ve destekleri anlatacağız. İzmir’ de ki Taşıt Araçları Yan Sanayide gerçekleşmiş başarılı modelleri ve projeleri tanıtacağız”
28 Ocak 2016 tarihinde AYSO ev sahipliğinde yapılmasına karar verilen toplantıya Aydın’ın güçlü olduğu tarım makineleri sanayi kuruluşlarının da davet edileceği bildirildi.