IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2015 22:57
AYDINLI İNŞAAT MÜHENDİSLERİ 17 AĞUSTOS'U UNUTTURMADI
İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi, 17 Ağustos 1999 depremini anma etkinlikleri kapsamında Nazilli Lütfi Selek Kültür Merkezi’nde sergi düzenlendi.
Sergiye katılanlar arasında Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akkaya, MHP Nazilli İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, Nazilli Ticaret Odası Meclis Başkanı Gürdal Yüzügüler, İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mutlu Bilgin, Nazilli Mimarlar Odası Başkanı Hüsnü Erturan, Adnan Menderes Üniversitesi İsabeyli Kampüsü eski dekanı Ertuğrul Acartürk, inşaat mühendisleri ve mimarlar ile vatandaşlar katıldı. Serginin açılış kurdelesini kesmeden önce konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Mutlu Bilgen, “17 Ağustos Marmara depremi ve akabinde Van depremi bize şunu gösterdi ki depreme karşı duyarlı olmak zorundayız. Türkiye dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birisi üzerinde bulunmaktadır. Ülke topraklarının %92’si, nufüsün ise %98’si deprem tehdidi altındadır. Burada bazı istatistikleri, depremin yarattığı tahribatı, alınacak önlemleri bu işin uzmanlarının inşaat mühendislerinin, meslek odalarının, bu konuyla ilgili birimlerin tespitlerini kamuoyundaki hassasiyeti dikkate alarak paylaşmak istiyorum. Bu denli yüksek deprem riskine rağmen ülkemizdeki deprem bilinci yeterince gelişmemiştir. Depreme karşı duyarlı bir yaklaşımın benimsenmemiş olması yaşadığımız her depremde beklenenden çok daha fazla can ve mal kaybına neden olmaktadır. Depremleri ölümcül hale getiren faktör ise insanlar tarafından inşa edilen yapıların depremin yarattığı etkiler karşısında dayanıksız olmasıdır” dedi.
“DEPREM ÖLDÜRMEZ, BİNA ÖLDÜRÜR”
Depremin doğal bir afet olduğunu fakat binaların da depreme dayanıklı yapılması gerektiğinin önemine vurgu yapan Bilgen, “Sıkça duyduğumuz deprem öldürmez, bina öldürür cümlesi bunu teyit etmektir. Buna ilaveten binaların güvenliksiz şekilde yapımında bu trajediye davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden mevcut binaların deprem karşısında güvenli hale getirilmesi, yeni yapılarında depreme karşı güvenli biçimde inşa edilmesi zorunludur. Yapıların projelendirilmesinden inşasının son aşamasına kadar doğru bir mühendislik hizmetinin verilmesi, depreme dayanıklı olmalarının en kolay ve en ucuz yoludur. Unutulmamalıdır ki; güvensiz yapıların bir depreme sebep olacağı maddi ve manevi zarar depreme karşı güvenli yapılar üretmenin maliyetinden çok daha büyük olacaktır” diye konuştu.