Aydın'da yetişiyor, Türkiye'ye dağılıyor

Güncelleme Tarihi:

Aydında yetişiyor, Türkiyeye dağılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2017 11:41

Aydın'da yetişiyor, Türkiye'ye dağılıyor

Haberin Devamı

Burhan CEYHAN/AYDIN, (DHA)- AYDIN'ın İncirliova İlçesi'nde faaliyet gösteren Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, ülkenin her bölgesinden gelen incirleri çelik alma yöntemiyle fidan haline getiriyor ve bu türleri, ülkenin çeşitli kentlerine yolluyor.
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, yılda 30 binin üzerinde çeşitli cinslerde yetiştirdiği incir fidanlarını, Türkiye'nin en ücra köşesine kadar ulaştırıyor. Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ülkenin her tarafından gelen  çeşitli fidan üretimi yaptıklarını belirten Arpacı, "Yayılmasını istediğimiz çeşitleri çoğaltarak çiftçilere dağıtıyoruz. Bu arazi gen bankası, çok önemli. Arazi gen bankasında şu anda 340 çeşit ve tip fidan var. Burada, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde fidanlığımız var" dedi.
"30 BİN FİDAN VAR"
Müdürlükte 30 binin üzerinde tüplü fidanın bulunduğunu söyleyen Arpacı, şöyle konuştu:
"Bu fidanlar, aralık ayında çiftçilere verilebilecek hale gelecek. Fidanları 40 gün önce diktik. Türkiye'nin her bölgesine incir fidanı üretip gönderiyoruz. Seydikemer'den kaya incirini, Artvin Yusufeli Bölgesi'nin patlıcan incirini, Samsun ve Maraş'tan Abbas incirini üretiyoruz. Mut'tan mut inciri, Burdur Bucak'tan da menli inciri var. Bunların bakımını yaparak burada korumaya alıyoruz. Aynı zamanda ise bu incirleri yetiştirerek o bölgenin çiftçisine kazandırıyoruz. Bizim burada önemli olan tabii ki Aydın çiftçisi ve Aydın inciridir. Burada en çok üretimini yaptığımız sarılop incir cinsidir. Buradaki fidanların yüzde 70'i sarılop fidanlarıyla doludur. İkinci sırada da Bursa siyah inciri var. Daha sonra bunların tozlayıcıları yani ilekleri var. Bunun yanında güzel sofralık incir geçitlerimizde var."
"HASTALANMASI İÇİN TOPRAKTAN TEMASI KESİLİYOR"
İncirin toprak hastalıklarına karşı çok hassas olduğunu söyleyen Arpacı, bunun toprakla temasını kesmek için altını beton yaptıklarını belirterek şöyle dedi:
"Burada hem nematot hastalığı bulaşmıyor hem de fidanlar damlama sulamayla sulanıyor. Bu fidanlar Aralık ayında yaklaşık 80 santim büyüklüğünde oluyor. Bu da ideal standart fidan oluyor. Burada üretilen fidanlar incir üreticisinin her zaman hizmetindedir. Talep olması durumunda biz çeşitlerden her yöreye göre yetiştiriyoruz ve çiftçilerimize kazandırıyoruz. Fidanları kışın yapraksız dönemde alıyoruz. Havalı korunaklı yerde muhafaza ediyoruz. Daha sonra mart ayının son haftasında ise dikimini yapıyoruz. 9 ayda yetişen fidanlar bir yıllık bir sürede de satışa sunuluyor. Geçen yıl tanesi 9 TL idi ama bu yıl henüz belli olmadı. Yüzde 10 gibi bir farklılık olur."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!