Güncelleme Tarihi:
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilen ve 30 pilot ilde yapılacak 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi' Aydın'da düzenlenen seminerle halka tanıtıldı. Bugüne kadar 10 ilde düzenlenen seminerlere yaz dönemine girilmesi nedeniyle ara verildi. Diğer 20 ildeki seminerlerin eylül ayından itibaren devam edeceği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi'nin 10'nuncu ayağı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilen, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri içerisinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanılabilir bir dünya bırakılmasını hedefleyen 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi'nin 10'nuncu ayağı nedeniyle düzenlene seminerine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Cahit Bircan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, turistik otel yetkilileri, öğrenciler, Aydın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
"ATIKLARIMIZI EKONOMİYE GERİ KAZANDIRIYORUZ"
Seminerin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, "Türkiye'de 2 bih 57 geri kazanım tesisi ile atıklarımızı ekonomiye geri kazandırıyoruz. Doğaya yapılan olumsuz müdahaleler nedeniyle çevre sorunlarını da beraberinde getiriyor. İnsan davranışlarının zamanla değişmesi ve konforlu bir yaşam isteği daha çok tüketen bir toplum haline getirmiştir. Bu durum daha çok atığa ve doğal kaynakların tükenmesine neden oluyor. Ülkemizde katı atık depolamada, 87 katı atık düzenleme sahası ile 1134 belediye, 54.7 milyon vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Bu tesisler ile katı atık düzenli depolama hizmetinden faydalanan nüfusumuzun oranı yüzde 74.3'e ulaşmıştır. 2023'e kadar çöpü düzenli depolanmayan yerleşim yerleri kalmayacak. Şu an için 39 katı atık depolama sahasında toplam üretilen elektrik miktarı yıllık yaklaşık 194 MW'tır. 2017 yılındaki ülke genelindeki atık çalışmaları çerçevesinde 2.5 milyon ton ambalaj atığı, 718 ton atık pil, 66 bin 400 ton atık akümülatör, 55 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 184 bin ton ömrünü tamamlamış plastik, 28 bin ton bitkisel atık yağ, 83 bin ton atık yağ, 14 bin 645 adet ömrünü tamamlamış araç toplanarak geri kazanılmıştır" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır da katılımcılara neler yapılması gerektiğini anlatarak soruları cevaplandırdı. Öte yandan seminerler boyunca tiyatro oyuncuları yaptıkları gösteriler ve skeçlerde atığın önemine dikkat çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hayata geçirilen ve 30 pilot ilde yapılacak seminerlerin proje tanıtım ekibi, 10 bin 888 kilometre yaparak "Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık projesinin ilk bölümünü Aydın'da tatamladı. Seminerlere yaz dönemine girilmesi nedeniyle ara verildi. Kalan 20 ilde ise seminerlerin Eylül ayından tibaren başlayacağı bildirildi.
Burhan CEYHAN / AYDIN, (DHA)
FOTOĞRAFLI