IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2015 09:19
EMRE DİNGİL VE GAMZE GÖKÇE DİNGİL
Aydın’da yaşayan Ali Emre Dingil’in avukat eşi Gamze Gökçe, Türkiye’de sık sık yaşanan ve kimsenin bir şekilde hakkını arayamadığı rotarlara emsal teşkil edebilecek bir hak arama mücadelesinde zafere ulaştı. Özel bir firma ile uçak yolculuğu yapacak olan Aydın’ın gelini bayan Avukat, uçak 4 saat 45 dakika rötarlı uçuş yapınca başlattığı hak arama mücadelesi sonucu bilet parasını geri almaya hak kazandı.
Edinilen bilgiye göre; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından Samsun’a gelmek için özel bir hava yolu şirketinden bilet alan Avukat Gamze Gökçe, uçuşun 4 saat 45 dakika gecikmeli olarak gerçekleşmesi üzerine uçak bilet bedelinin kendisine iade edilmesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Önder’in yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı. Tüketici Hakem Heyeti hava yolu şirketinin Avukat Önder’e uçak bilet bedeli 110.98 lira parayı ödemesine karar verdi.
“HAVAYOLU ŞİRKETİNİN 4 SAAT 45 DAKİKALIK ROTARI AYIPLI HİZMET SAYILDI”
Avukat Gamze Gökçe Önder, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından Samsun-Çarşamba Havalimanına 15 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştireceği uçuş için özel bir hava yolu firmasından iki bilet aldı. Saat 16.45’te yapılması gereken uçuş, 4 saat 45 dakika gecikmeli olarak gerçekleşince Avukat Gamze Gökçe Önder, uçak firmasının ‘ayıplı hizmet verdiği’ gerekçesiyle Atakum İlçe Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak, 110.98 lira uçak biletinin ilgili firma tarafından iptal edilip parasının geri iade edilmediğini ileri sürerek bilet bedelinin kendisine iade edilmesini istedi. Atakum Kaymakamlığı İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı bilir kişi tarafından yapılan incelemenin ardından söz konusu hizmette ayıp olduğu, tüketiciye verilen taahhüdün yerine getirilmediği, ayrıca firmanın dosyaya cevap sunmadığı ve ispat yükünü yerine getirmediği gerekçesiyle, 14 Temmuz 2015 tarihinde verdiği karar doğrultusunda, Tüketicinin Korunması Kanununun 13. ve 14. maddeleri gereğince incelenmesi yapılan olayın ‘ayıplı hizmet’ niteliğinde olduğu anlaşılarak aynı kanunun 15.maddesi gereği 110.98 lira bilet bedelinin tüketiciye iade edilmesine karar verdi.
“BU TÜR MAĞDURİYET YAŞAYANLARA ÖRNEK OLSUN”
Havalimanında kendisiyle birlikte birçok kişinin mağdur olduğunu ve bu tür mağduriyet yaşayanlara örnek olması için Tüketici Hakem Heyetine başvurduğunu belirten Avukat Gamze Gökçe, "Uçakla İstanbul’dan Samsun’a 1.5 saatte gelmek isterken otobüs yolculuğu yapar gibi 10 saat bir sürede gelmek zorunda kaldım. Oradaki insanların sıkıntılarından sonra unutulup gidilecekti. Herkes sinirlendi ancak sonrasında hiç kimse bir adım atmayacaktı. Ben bu anlamda Tüketici Hakem Heyetine başvurmayı düşündüm. Hava yolu şirketinin kendi internet sayfasında da 3 saati geçen rötarla uçuşu gerçekleştirse dahi uçak biletinin kişiye iade edileceği konusunda internet portallarında reklamları vardı. Onların reklam portallarından yola çıkarak Tüketici Hakem Heyetine başvurdum. Tüketici Hakem Heyeti de hava yolu şirketinin ayıplı bir hizmet verdiği, kendi internet portalında taahhüt ettiğini yerine getirmediği gerekçesiyle uçak bilet bedelinin tarafıma iadesine karar verdi. Hakem heyeti kararı şu an elimde. Uçak biletinin bedelini onlardan tahsil edebilecek durumdayım” dedi.
Öte yandan, söz konusu özel hava yolu şirketinin uçak biletinin bedelini Avukat Gamze Gökçe’ye ödememek için Samsun 2. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtığı öğrenildi.