Aydın Eczacı Odası Bilimsel Eczacılığın 176’ıncı Yıl Dönümünü Kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Aydın Eczacı Odası Bilimsel Eczacılığın 176’ıncı Yıl Dönümünü Kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 13:23

AYDIN'DA ECZACILAR BİLİMSEL ECZACILIĞIN 176'INCI YILINI KUTLUYOR

21. Bölge Aydın Eczacı Odası, 14 Mayıs Eczacılar Günü ve Bilimsel Eczacılığın 176’ıncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında üyeleriyle bir araya geldi.
Aydın’da 14 Mayıs Eczacılar Günü etkinlikleri kapsamında il genelinde görev yapan tüm eczacılar kahvaltıda buluştu. Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaaslan önderliğinde organize edilen etkinlik Aydın eczacılarını bir araya getirdi. Kahvaltı sonrası katılımcılara hitap eden Eczacı Odası Başkanı Karaaslan tüm meslekdaşlarının gününü kutladı. Sefa Karaaslan" 14 Mayıs Eczacılık Günü 1839 yılında Mekteb-i tıbbiye içerisinde bağımsız bir eczacılık sınıfının açıkladığı ve ilk dersin verildiği günden bu yana tam 176 yıl geçti. Türk Eczacılar Birliği olarak Eczacı Odalarımız, Eczacı Kooperatiflerimiz, geleceğin eczacılarını yetiştiren Eczacılık fakültelerimiz ve tüm meslektaşlarımız ile birlikte ülkemizde modern ve bilimsel eczacılığın 176’ncı yılını kutlamanın gururu içerisindeyiz. Bizler, tarihsel mirası, toplumsal misyonu ve gelecek vizyonu ile sağlıklı yaşam hakkını temel düstur edinmiş böylesine kutsal mesleğin mensubu olmanın sorumluluğunu taşıyoruz" dedi.
BUGÜN HER İKİ ECZACIDAN BİRİ ZOR DURUMDA
Başkan Karaaslan "Eczacıların meslek örgütü olarak 14 mayısların uzun bir süredir sağlık, ilaç ve eczacılık sorunlarının tartışıldığı, söz konusu sorunlara çözüm önerilerinin ortak akılla üretildiği ve toplumla bütünleştiğimiz günler olması için ciddi uğraş veriyoruz . Uzun süredir eczane ekonomilerimiz de yaşanan darboğaz nedeniyle bu yıl 14 Mayıs’ın ana temasını ’Eczane Ekonomileri’ olarak belirlerdik. Sağlık politikalarında belirleyici olan siyasal otorite ve karar alıcı kurumlar nezdinde farkındalık yaratmak istiyoruz.Türkiye’de 2004 yılında yürürlüğe giren İlaç Fiyat Kararnamesi, 2005 yılında sosyal sigorta ve güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasıyla tek alıcının Sosyal güvenlik Kurumu haline gelmesi ve 2009’dan bu yana uygulanan global bütçe yönetimi, ilaç ve eczacılık sektörün yıllar geçtikçe somutlaşan olumsuz etkiler yaratmıştır. Sağlığa ayrılan payın düşük olduğu bir ülke olan Türkiye’de ilaca ayrılan pay bunun belirli bir yüzdesini geçmeyecek şekilde ayarlamaya çalışılınca ilaç fiyatları sürekli baskılanmakta ve Türkiye şu anda Avrupa ülkelerinin en ucuz ilacını bulundurmaktadır" dedi.
ECZACILAR "İLAÇLAR PAHALI OLSUN İSTEMİYORUZ ANCAK BİZLER DE DARBOĞAZDAYIZ"
Karaaslan "Altını özenle çizmek isteriz ki bizler, ilacın bulunabilir ve alınabilir olması taraftarıyız. Hem kamu ekonomisinin korunması hem de ilaca erişim hakkı bakımından bunun gerekli olduğunu düşünmekte, yıllardır bu politikanın savunuculuğunu yapmaktayız. Ancak ilaç fiyatlarının sürekli olarak düşmesi, geliri sadece buna bağlı olan eczacıları ekonomik yönden zora sokmuş, bunun yanı sıra bazı ilaçların piyasada bulunmamasına neden olmuştur. Eczanelerimiz bugün 73 bin 500 kişiyi istihdam etmektedir. Ülkemizde 250 bin civarı kişinin ekmek kapısıdır. Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin varlıklarını sürdürebilmelerini ve nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmesi için siyasilerin uzun süredir uyguladıkları ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının eczaneleri nasıl bir noktaya sürüklediğini artık görmeleri ve acilen önlem almaları gerekmektedir. Salt maliyet odaklı yaklaşımların halk sağlığına tehdit oluşturduğu ve halkın ilaca erişim hakkını zedelediği açıktır" diyerek eczacıların sorunlarına dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!