Aydın’da Sezonun İlk Kestanesi Borsaya Teslim Edildi

Güncelleme Tarihi:

Aydın’da Sezonun İlk Kestanesi Borsaya Teslim Edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 11:20

AYDIN'DA SEZONUN İLK KESTANESİ, BORSAYA TESLİM EDİLDİ

Türkiye’de kestane üretiminde ilk sırada yer alan Aydın’da hasat edilen sezonun ilk kestanesi kilosu 30 TL’den borsaya teslim edildi.
Aydın genelinde başlayan kestane hasadıyla birlikte Aydın Ticaret Borsası da sembolik olarak ilk alımı 30 TL’den gerçekleştirdi. Kestanenin 2015-2016 yılının ilk hasadı Aydın’ın Eğrikavak Mahallesi’ndeki kestane üreticilerinden Sabahattin Metin tarafından yapılırken yaklaşık 50 kilogram kestane borsaya sembolik olarak yapılan törenle teslim edildi.
Sezonun ilk kestanesini satan üretici Sabahattin Metin, bu sezon yağışlarla birlikte ürün rekoltesi ve kalitesinin iyi olduğunu söyledi. Aydın’da yetişen kestane cinsinin şekerlemede kullanıldığını ifade eden Metin, tek temennilerinin fiyatların iyi olması olduğunu belirtti.
“SON ÜÇ YILDA KESTANE ÜZERİNDE ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIMIZ OLDU”
Kestanenin Aydın’ın en önemli ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Yıllardan beri kestanenin Aydın’da olduğu bilinmiyordu. Kestane şekrinin yüzde 70 ürünü Aydın’dan Türkiye’ye dağılmaktadır. Son üç yılda kestane üzerinde önemli çalışmalarımız oldu ve üzerinde coğrafi işaretimiz alındı. Bu anlamda da Brüksel’e başvurumuzu yaptık. Geçen hafta da Brüksel’den numaramızı aldık ve başvurumuz kabul edildi. Yerel bir meyve olarak incirden sonra kestaneyi de Aydın kestanesi olarak Brüksel’de coğrafi işaretlerde yerini alacaktır. Menşei o yere özgü demektir ve 1500’lü yıllarda başlayan olay bize bugün intikal etti. Dünya’da şu anda meyve olarak Türkiye’den Avrupa’ya tescil için giden iki üründen birisi kestanedir. Bu anlamda Aydınlı olarak gurur duyuyoruz ” dedi.
“KESTANEMİZİ KİMSEYE VERMEYECEĞİZ”
Kestane hasadının başladığını ve bu yıl rekoltenin iyi olduğunu kaydeden Bosnalı, “kestane bizim yerel ve milli ürünümüz. Aydınlı olarak bu güzel ürünümüze sahip çıkmak zorundayız. Şekerlemeyle ilgili olarak da geçen yıl bir işletmemiz ihracatlara başladı. bu da Aydın’da bu işin yavaş olacağını gösteriyor. Dolayısıyla bugün şekerleşeme tesilerinin artması yönünde bir takım çabalarımız var. Kestane bizim ve kestanemizi kimseye vermeyeceğiz. Aydın kestanesi diğer kestanelerden ayıran fark zarının etin içine girmesidir ve bu özellik şekerlemede kullanılan en iyi cinstir. Bu yüzden de coğrafi işaretin hemen kabul edileceğini düşünüyoruz. Rekoltemiz de duyumlarımıza göre geçen yıllara göre aynı oranlarda ve kaliteli olduğu söyleniyor. Fiyatlarda aynı aralıkta olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!