IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 09:43
AYDIN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI TARAFINDAN GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ VE ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞİ İLE UZLAŞTIRMACI OLARAK GÖREVLENDİRİLEN 90 UZLAŞTIRMACIYA YÖNELİK EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ. (CUMHURİYET BAŞSAVCISI HAKAN ARASLAN)
Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile uzlaştırmacı olarak görevlendirilen 90 uzlaştırmacıya yönelik eğitim semineri düzenlendi.
Aydın Ticaret Borsası Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim semineri Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan’ın açılış konuşması ile başladı. İki gün, dört oturum süren eğitimin ilk gününde; uzlaştırmada temel ilkeler ve genel hükümler ile uzlaştırma kapsamındaki suçlar ve istisnaları Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner Hamza Çetin tarafından; uzlaştırmada usul, uzlaştırmacı atanması, uzlaştırmada karşılıklı edimler ve uzlaştırma için örnek kararlar ile uzlaştırma raporunun hazırlanması, uzlaştırma sonunda verilecek kararlar ve sonuçları öğretim üyesi Av. M. Nevhan Akyıldız tarafından anlatıldı. Uzlaştırma uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve uzlaştırma sırasında dikkat edilecek hususlar ise Aydın Cumhuriyet Savcısı N. Uğur Kamber tarafından katılımcılara anlatıldı.
Seminerin ikinci gününde uyuşmazlık analizi, çatışmanın özellikleri, uzlaştırmanın niteliği, uyuşmazlıkta görüşme süreci ve müzakere teknikleri Yrd. Doç Dr. Elif Kekeç tarafından, kişiler arası iletişim, beden dili ve ikna yöntemleri konulu sunumlar ise ADÜ İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd Doç Dr. Hicabi
Aslan tarafından, görsel tekniklerle anlatıldı.
Seminerin son bölümünde, katılımcılar arasından oluşturulan üç ayrı grup ile farklı olaylar senarize edilerek sergilenen drama çalışması ile anlatılan hususların pratiğe geçirilmesi sağlandı.
“SON BİR YILDA 150 SORUŞTURMA DOSYASI UZALAŞTIRMA İLE ÇÖZÜLDÜ”
Edinilen bilgiye göre Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosunca son bir yıl içinde büroya intikal eden 1550 soruşturma dosyasının 150 adedi başarılı bir uzlaştırma ile 552 adedinin tarafların sulh olması ve şikayetten vazgeçmeleri gibi sebeplerle mahkemelere intikal etmeden sonuçlandığı öğrenildi.
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253’üncü maddesi ile 26/07/2007 tarihli resmi gazetede yayınlanan uzlaştırmanın uygulanmasına ilişkin yönetmelik hükümleri doğrultusunda yürütülen uzlaştırma müzakereleri sonucunda, mağdurun zararının giderilmesi ve tatmini esasına dayalı olarak, uğranılan zararın aynen giderilmesi, tazminat ödenmesi, hayır kuruluşlarına bağışta bulunulması, kamuya yararlı bir işte çalıştırma gibi pek çok seçenek yaptırımın suç failine uygulanması suretiyle, mahkemelerin iş yükünün azaltılması ve toplumsal barışın sağlanması yönünde büyük fayda sağlandığı bildirildi.
Eğitim semineri sonrasında uzlaştırmacılara sertifika verildi.