Aydın’da Çocuklar Da İlaç Dedektifi Olacak

Güncelleme Tarihi:

Aydın’da Çocuklar Da İlaç Dedektifi Olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 09:01

ÖĞRENCİLER İLAÇ KONUSUNDA EĞİTİM ALDI

Aydın Eczacı Odası’na bağlı eczacılar ilaçların akılcı kullanımı ve yanlış ilaç kullanımın önlenmesi amacıyla İzmir merkezli Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) ile işbirliğinde ’Akıllı ilaç kullanımı ve ’atık ilaç’ konusunda hazırlanan proje kapsamında eğitim aldı.
Drama ve çocuklarla iletişim konulu keyifli bir eğitim alan Aydın’dakieczacılar önümüzdeki süreçte Milli Eğitim Müdürülüğü ile ortaklaşa yapıan proje kapsamında öğrencileri bilinçlendirecek. Proje kapsamında çocuklar ve aileleri ‘akıllı ilaç kullanımı’ ve ‘atık ilaç’ konularında bilinçlendirilecek.
Geçen yıl başlatılan İlaç Dedektifleri Projesi kapsamında 7 bin öğrenci eğitim gördüğü belirtilirken, projenin önemine değinen Aydın Eczacı Odası Başkanı, Sefa Karaarslan, "Proje kapsamında eczacılarımız iki gün boyunca ’Drama ve Çocuklarla Eğitim Teknikleri konusunda eğitim aldı. Oldukça keyifli geçen eğitimde meslektaşlarımız hem eğlendi hem de çocuklarla iletişim becerilerini artırdı.Günümüzde en büyük sorunlardan biri, internet veya televizyonlarda ilaç adı altında satılan ürünlerin halkımız üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiler olmaya başladı. İlaç, hayati önem haiz bir üründür bizzat eczaneden alınmalıdır. Bunun yanında atık ilaç konusunda da halkımızın bilinç düzeyinin artırılması gerekiyor. Atık ilaç kesinlikle çöpp değildir. Hem kendi hem de çevre sağlığı için ilaçlar mutlka çevreci eczanelere teslim edilmelidir. Doğaya atılan ilaç zehir olarak insanımıza dönmektedir. Bu nedenle sosyal sorumluluk projesi kapsamında halkımızı ve özellikel geleceğimizin teminatı çocuklarımızı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Çalışma kapsamında Aydın’da düzenlenen toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Eczacı Demet Toker, “Çocuklara ilaçların doğaya verdiği zararı, tarihi geçmiş ilaçların eczanelere teslim edilmesi gerektiğini ve komşudan ilaç alınmasının doğru olmadığını anlatıyoruz” dedi.
TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇLAR ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK RİSKLİ
İlaçların doğru kullanılması ve tarihi geçmiş ilaçların doğaya atılmaması konularının eczacılık mesleğinin sorumlulukları arasında yer aldığını belirten ÇEKOOP Yönetim Kurulu Üyesi ve İlaç Dedektifi Proje Koordinatörü Eczacı Demet Toker, bu amaç doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. ÇEKOOP olarak geçen yıl başladıkları, gönüllülük esasıyla yürütülen İlaç Dedektifleri Projesi’nin devam ettiğini ifade eden Toker, Aydın Eczacı Odası işbirliğinde çocuklara proje kapsamında eğitim verecek Aydın ve Denizli’deki eczacılara 2 gün boyunca eğitim verildiğini söyledi. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Erdem Erem tarafından verilen eğitimin ardından 16 eczacının Formatör Belgesi aldığını belirten Toker, “Belgeyi alan eczacılar kendi bölgelerindeki okullarda proje kapsamında öğrencilere eğitim verecekler. Projemiz geçtiğimiz yıl başladı. Manisa, Denizli, İzmir, Aydın bölgesinde 22 eczacı ile 7 bine yakın ilköğretim okulu öğrencisine eğitim verdi. Eğitimde öğrencilere ilaçların doğru kullanılması, komşudan ilaç alınmasının yanlış olduğu, doktor ve eczacıya danışmadan ilaç kullanılmaması gerektiği, evde bulunan tarihi geçmiş ilaçların çocuklar için ne kadar riskli olabileceği, doğaya atılan ilaçların zararları anlatılıyor. Eğitimi drama ve yaratıcı drama yöntemleriyle veriyoruz. Çocuklar da eğitime aktif olarak katılıyorlar” diye konuştu.
RESİMLE FARKINDALIK OLUŞTURUYORLAR
Eczacılardan eğitim alan öğrenciler, birer İlaç Dedektifi oluyorlar. Ailelerini ve çevrelerini Atık İlaç ve Akıllı İlaç Kullanımı hakkında bilgilendiriyorlar. Öğrenciler, öğrendiklerini resme dökerek de farkındalık oluşturuyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!