IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 11:02
AYDIN İL AFET VE ACİL DURUM (AFAD) MÜDÜRLÜĞÜ, 58 KAMU KURUM VE KURULUŞUNUN KATILIMIYLA ‘AFETE HAZIR AYDIN’ İÇİN MASABAŞI TATBİKATI YAPILDI.
Aydın İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, 58 kamu kurum ve kuruluşunun katılımıyla ‘Afete Hazır Aydın’ için masabaşı tatbikatı yapıldı.
Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul’un başkanlığında Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda Yatırım İzleme ve Koordinasyon İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen İl Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatına 58 kamu kurum ve kuruluşunun temsilcileri katıldı.
Tatbikatın açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, tatbikatın afet müdahale planlarının devamlılığının ve uygulanabilirliğinin test edilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, tatbikat çalışmalarının bundan sonra da belirli aralıklarla yapılmasının gerekliliğinin altını çizdi.
İl Afet Müdahale Planının oluşturulma aşamaları hakkında bilgi veren AFAD İl Müdürü Recep Coşkun, tatbikatın Aydın’ın için bir ilk olduğunu vurgulayarak, bu süreçte ilin tüm imkanlarının, insan gücü, malzeme ve araç envanterinin tespit edildiğini belirtti. Coşkun, “Bizler, bu kapsamda, Müdürlüğümüzün kuruluşundan itibaren, İlimizin afetlere ve acil durumlara hazırlıklı olması için titiz bir şekilde çalışıyoruz. AFAD olarak vizyonumuz ‘Afet ve acil durumlar ile ilgili çalışmalarda sürdürülebilir kalkınmayı esas alan risk odaklı, etkin, etkili ve güvenilir hizmet sunan yönlendirici ve koordinatör bir kurum olmak’ ve misyonumuz ‘Afetlere dirençli toplum oluşturmaktır’ Üst kuruluşumuz olan Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımız, ‘Afete Hazır Türkiye’ projesini hazırlamış; bu projenin gerçekleşmesi için Devletimizin tüm merkezi teşkilatlarını koordine ederek ülkemizi afet ve acil durumlara hazırlamaya çalışmaktadır. Biz de Aydın AFAD olarak ilimizi ‘Afete Hazır Aydın’ haline getirmek için çalışmalarımızı yürütmekteyiz. İlimizin tüm imkanlarını insan gücü, malzeme ve araç envanterini tespit ettik. İl Afet Müdahale Planını hazırladık ve Başkanlığın uygun görüşünü aldık. Kamu kurum ve kuruluşlarını koordine ederek, çok sayıda toplantı ve yazışma yaparak yerel düzey hizmet grubu planlarının hazırlanması çalışmalarını yürüttük. Afet sonrası kurum-kuruluşların düzenli çalışması, etkin koordinasyon ve müdahalenin yapılması için planların, uygulanabilir ve yaşayan bir plan olması gerekmektedir. Artık, planlar yapılır ama işe yaramaz, uygulanmaz şeklinde düşünülmemelidir. Biz bunun için, planla,afet ve acil durumlarla ilgili işlemlerin bilgisayar ortamında yürütülmesi ve bilgilerin zamanında güncellenebilmesi amacıyla, GEKA projesi kapsamında TR-AYBİS afet bilgi sistemini aldık.Tüm kurumlardan görevlendirilen personellere kullanıcı adı ve şifresi verdik.Artık yazışmaya gerek olmadan tüm kurumlar personel,araç-gereç envanterini doğrudan sitemize giriş yapabilecek ve güncellemeleri de yapabilecektir. Ancak, güncelliğin korunabilmesi için diğer kurum ve kuruluşların ve kaymakamlıkların değişiklikleri zamanında sisteme girmeleri gerekmektedir. Bu gün burada, AFAD başkanlık tarafından hazırlanan ve İlimize uyarlanan Deprem senaryosuna göre, Yerel Düzey Hizmet Gruplarının ana ve destek çözüm ortaklarının katılımıyla İl Afet Müdahale planının masabaşı tatbikatını gerçekleştireceğiz. İlimizde ilk defa böyle bir tatbikat yapıyoruz. Tatbikat sonrası yapacağımız değerlendirme sonucunda daha iyi neler yapabiliriz ona bakacağız” diye konuştu.
AFAD Başkanlık tarafından hazırlanarak ilimize uyarlanan deprem senaryosu üzerinden gerçekleştirilen masabaşı tatbikatında 26 hizmet grup ana çözüm ortaklarının kaçıncı dakikada hangi faaliyeti gerçekleştireceği, hizmet gruplarının çalışma usulleri, toplanma yerleri gibi hususlar “Olay Akış Şeması” üzerinden prova edildi. Tatbikatın ardından kurum-kuruluş temsilcilerinin görüşleri alınarak, planın hazırlanmasında emeği geçen personellere ve kurum kuruluşlara teşekkür edildi.