Güncelleme Tarihi:
AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Ege Şefler Şampiyonası'na katılan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkan Vekili Rahmi Yılmaz, Anadolu mutfağının dünyanın en leziz mutfağı olduğunu, dünyada hak ettiği yeri bulacağını söyledi.
Kuşadası Efes Kongre Merkezi'nde düzenlenen Ege Bölgesi 2. Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı kapsamındaki Ege Şefler Şampiyonası'nda lezzetler yarıştı. TAFED ve Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği (KUPAD) tarafından Anadolu Mutfağı temasıyla düzenlenen yarışmaya 300 aşçı katıldı. Ulusal boyutta olmasına karşın yarışmaya 14 ülkeden aşçının katılması ise dikkat çekti. Ege Şefler Şampiyonası şampiyonu Romanya'dan katılan Adrian Sipoteanu oldu. İkinciliği Hırvatistan'dan katılan Jadran Grancic ile Romanya'dan katılan Lucian Smith paylaştı. Geçen yıl 3 kişilik ekiple birinci olan Nejdet Efetürk ise bu yıl üçüncü oldu
TAFED Başkan Vekili Rahmi Yılmaz, dünyada yeme içme turizminin 1.5 trilyon dolar, Türkiye'de ise 20 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek her sektörde olduğu gibi burada da lobicilik faaliyetlerinin önem kazandığını belirtti. Yılmaz, "Gastronomide büyük lobi var fakat Türkiye mutfakta iyi işler başarıyor. Lobiciler ne kadar negatif düşünce üretirse üretsin, ne yaparsa yapsın, insanlar gördüğüne ve tattığına inanıyor. Biz bunu en iyi şekilde pozitife çevirebiliyoruz. Anadolu Mutfağı konseptiye ulusal yarışma düzenledik ama 14 ülkeden milli katılım düzeyinde aşçılar gelip yarıştı. İşte bu bile lobicilere en güzel yanıttır" dedi.
Türkiye Aşçılar Milli Takım Direktörü Emrah Köksal Sezgin de düzenlenen yarışmaya Güney Kore'den Tunus'a, Hırvatistan'dan İngiltere'ye, Yunanistan'dan Romanya'ya kadar birçok ülkeden yarışmacının katıldığını söyledi. Sezgin, "Bizim en önemli hedefimiz Anadolu mutfağını dünyada hak ettiği yere getirmek. Ancak bu yalnızca biz aşçıların görevi olmamalı, hepimiz sahip çıkmalıyız ve bu konu bir devlet politikası haline getirilmeli" dedi.
KUŞADASI (Aydın), (DHA)
FOTOĞRAF