Amerikalı Sosyolog Goldman ADÜ’de Konferans Verdi‏

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı Sosyolog Goldman ADÜ’de Konferans Verdi‏
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2015 09:29

AMERİKA'NIN MİNNESOTA ÜNİVERSİTESİ (ABD) ÖĞRETİM ÜYESİ SOSYOLOG MİCHAEL GOLDMAN, ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ’NDE (ADÜ) KONFERANS VERDİ.

Minnesota Üniversitesi (ABD) Öğretim Üyesi Sosyolog Michael Goldman, Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) konferans verdi.
Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü “Sosyoloji Konuşmaları” seminerleri kapsamında Minnesota Üniversitesi (ABD) Öğretim Üyesi Sosyolog Michael Goldman, ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde “Kontrolden Çıkmış Kentler: Kentsel Spekülasyonun ve Prekarya Vatandaşlığın Yeni Sınırı” konulu bir konferans verdi. Konferansa ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Kılınç, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kayhan Delibaş, öğretim elemanları, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, Üniversitemiz öğrencileri ve davetliler katıldı.
Profesör Goldman, yeni kalkınma hedefi haline gelen kentleri, “Küresel Kentler”e dönüştürme stratejisine odaklandığı konuşmasında ABD, Avrupa ve Asya’daki kentlerin karşılaştırmalı bir analizini yaptı. Çalışmalarında bu yeni küresel kentçiliğin soy ağacını izleyerek bu stratejinin bazı çelişkilerini ortaya koymaya çalıştığını belirtti. Bu stratejinin kentin finansallaşması, mülksüzleştirme ve kentsel isyan gibi temel etkilerine değindi.
Küreselleşme 2008 yılında patlak veren küresel ekonomik kriz ve bu sürecin sebep olduğu küresel kentler oluşturma arzusunun siyaset ve yurttaşlık üzerindeki çok boyutlu etkilerini, olumsuz sonuçlarını dünyanın birçok küresel kentinde yapmış olduğu saha çalışmalarına dayanarak irdeleyen Goldman, küresel sermayenin küresel kentleri bir tür rant ve spekülasyon aracına döndürdüğünü belirterek; “Kriz öncesi İspanyasında konut fiyatları yılda yüzde 20-30 oranında artınca, inşaat sektöründe patlama yaşandı. Üniversite öğrencileri bile banka kredileriyle ev almaya teşvik edildi. 1990’da çıkarılan yabancılara konut satma yasasıyla kuzey Avrupa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden yurttaş konut almaya teşvik edildi. Bu süreçte sahiller, ormanlık alanlar ve hatta tarım arazileri inşaat alanı olarak açıldı. Ancak 2008 kriziyle bütün konut yatırımları durdu, piyasa çöktü. Yüz binlerce ev sahibi banka kredilerini geri ödeyemediği için sadece Madrid’de bir milyon ev boş kaldı” diye konuştu.
Küreselleşme, küresel kentler ve kontrolden çıkan kentsel yönetişim süreçlerini örneklerle inceleyen Goldman, bu kentlerde yaşayan yurttaşların ve yerel siyasal yapıların, ekonomik, siyasal, kültürel ve kente ait mekanlar üzerinde her türlü sözü söyleme, kontrol etme, yönetme ve yönlendirme haklarını kaybettiklerini, bundan dolayı küresel kentlerin kontrolden çıkmış kentlere dönüşürken, yurttaşların da yeni bir tür Prekarya yurttaşlığına dönüştüğünü belirtti.
Konferans, soru-cevap bölümünün ardından ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Kılınç ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kayhan Delibaş’ın Profesör Michael Goldman’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!