Güncelleme Tarihi:
AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi, ülke genelindeki üniversiteler arasında bir ilke imza atarak hastalara evde diyaliz imkanı sağlayan 'homodiyaliz' uygulamasını başlattı.
Ev Hemodiyalizi tedavisini uygulayan ilk üniversite hastanesi olan ADÜ'de, 2'inci Diyaliz Toplantısı düzenledi. Nefroloji Bilim Dalı ev sahipliğindeki toplantıda, ADÜ Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Yeniçerioğlu konuşma yaptı. Şuan kentte 10 hastanın ev hemodiyalizi uygulamasından faydalandığını belirten Yeniçerioğlu, "İki hastamızın da eğitim süreci tamamlandı ve gerekli bürokratik süreç işliyor. Amacımız daha çok hastanın Ev Hemodiyalizi tedavisinden faydalanmasını sağlamak" dedi. Ülkede 75 bin son dönem böbrek yetmezliği hastası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yeniçerioğlu, "Son dönem böbrek yetmezliği tedavi alternatiflerden biri olan hemodiyaliz ise standart olarak haftada 3 gün 4 saat süreli olarak bir hemodiyaliz merkezinde gerçekleştirilmektedir. Temizlenme işleminin 12 saate sıkıştırılmaya çalışılması tedavi etkinliği, yaşam süresi ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Ev Hemodiyalizi, uzun hemodiyaliz tedavilerinin hasta, gece uykuda iken ev ortamında yapılmasını imkan tanıyarak etkin ve konforlu bir tedavi sunuyor." diye konuştu.
GELİŞEN TEKNOLOJİYE VURGU
Teknolojik gelişimin sağlıkta da ilerlemelere neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yeniçerioğlu, "Son yıllarda nano teknoloji yöntemleri ile hemodiyaliz makinaları ve su arıtma sistemleri taşınabilir boyutlara indirgendi. Bu konudaki çalışmalar umut verici nitelikte. Mevcut hemodiyaliz teknolojileri böbreklerin sadece toksik maddeleri ve fazla suyu vücuttan uzaklaştırma fonksiyonlarını yerine getirmekte. Böbrek hücreleri ile zenginleştirilmiş hemodiyaliz sistemleri ile de böbreğin, kan yapıcı ve D vitamini gibi hormon üretimi gibi diğer fonksiyonları da gerçekleştirilecek. Ayrıca kök hücreden yeni böbrek oluşturulması ve hayvandan insana böbrek nakli konusundaki çalışmalar ilerleyen zamanlarda böbrek nakli konusunda çığır açıcı niteliktedir. Yakın gelecekte teknolojik ilerleme ile birlikte hastaların daha konforlu ve uzun bir yaşama sahip olması sağlanacaktır."
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Hemodiyaliz tedavisindeki olumsuzlukları gidermek için geliştirilmiş, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Ege Üniversitesi'nin ortak projesi olan "Ev Hemodiyalizi" bugüne kadar yüzlerce hastaya yaşam umudu oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından hastaların evine ücretsiz olarak diyaliz makinesinin yerleştirilmesiyle birlikte hastaları diyaliz merkezlerine gitmekten kurtaran proje, bedensel ve ruhsal açıdan hastalara pozitif etkiler sağlıyor. Türkiye'de bu projeyi gerçekleştiren ilk üniversite hastanesi olan Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi ise diğer üniversite hastaneleri için örnek teşkil ediyor.
Cem ULUCAN / AYDIN (DHA)
FOTOĞRAF