IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 11:10
ADÜ ÖĞRETİM ÜYELERİ YENİ BİR YILAN TÜRÜ KEŞFETTİ
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Aziz Avcı, Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, Prof. Dr. Nazan Üzüm ve Dr. Can Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden iki ve yurtdışından iki araştırıcı ile birlikte Türkiye’ye endemik yeni bir yılan cinsi tanımlayarak bir ilke daha imza attı.
Tespit edilen yeni yılan cinsine, Türkiye’de herpetoloji biliminin kurucusu, bu alanda büyük emekleri bulunan merhum Prof. Dr. Muhtar Başoğlu’na atfen “Muhtarophis” adı verildi. Çalışmada kullanılan örnekler, morfolojik, filogenetik ve anatomik olarak incelenmiş ve aralarında büyük farklılıklar tespit edilmiştir. Muhtarophis yılanı ile beraber dünyada var olan yılan cinsi sayısı 515’e yükseltildi.
TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, Hatay’ın Dörtyol ve Yayladağı ilçelerinde tespit edilen bu cins, şimdilik sadece Türkiye’de yayılış gösteren bir tür ile temsil ediliyor. Amanos Yılanı olarak bilinen ve 2007 yılında literatüre kazandırılan Rhynchocalamus barani yeni tanımlanan Muhtarophis cinsine aktarılarak, türün adı Muhtarophis barani (Amanos Yılanı) olarak değişmiş oldu. Zararsız ve küçük boylu olan bu yılanlar ancak 30-35 cm kadar büyüyebiliyor. Taş altlarında veya toprak içinde yayılış gösteriyor.
Ayrıca çalışmada Rhynchocalamus melanocephalus satunini de tür seviyesine çıkartılarak “Toprak Yılanı” ismi ile Rhynchocalamus satunini oluştu. Böylece Türkiye’de yayılış gösteren yılan türlerine yeni bir tanesi dahil edildi.
Öte yandan, yeni yılan cinsine ait örnekler, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Müzesi’nde koruma altına alındı.