ADÜ İletişim Fakültesi Yıldıray Yıldırım’ı Konuk Etti‏

Güncelleme Tarihi:

ADÜ İletişim Fakültesi Yıldıray Yıldırım’ı Konuk Etti‏
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 09:30

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ (ADÜ) İLETİŞİM FAKÜLTESİ (İLEF) ÖĞRENCİLERİ, ALDIĞI BİRÇOK ÖDÜLLE ADINDAN SÖZ ETTİREN 1982 ADLI KISA FİLMİN YÖNETMENİ YILDIRAY YILDIRIM’I KONUK ETTİ.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İletişim Fakültesi (İLEF) öğrencileri, aldığı birçok ödülle adından söz ettiren 1982 adlı kısa filmin yönetmeni Yıldıray Yıldırım’ı konuk etti.
ADÜ İletişim Fakültesi Televizyon Stüdyosu’nda öğrencilerle bir araya gelen Yıldıray Yıldırım, sinema ve kısa film yapımı alanındaki tecrübelerini öğrencilerimizle paylaştı. Kısa film yapmaya öğrencilik yıllarında başladığını ifade eden Yıldırım, bir süre televizyon kanallarında yönetmen yardımcısı olarak çalıştığını ve bu alandaki deneyimlerini daha sonra kendi çektiği filmlere aktardığını söyledi. Yıldırım, kısa film yapmanın avantajlarına değinerek şöyle konuştu: “ Kısa film yapmanın çok fazla bir maliyeti olmuyor. Kendi çektiğim kısa filmlerin maliyetini kendim karşılayabiliyorum. Uzun metrajlı sinema filmlerinde ise sponsor ya da yapımcı bulmak gerekiyor”
Kısa film alanında yaşanan sorunlara da değinen Yıldıray Yıldırım, kısa filmin ekonomiye dönüşünün olmadığını ve ekonomik getirisi olmadığı için de sinema salonlarında pek fazla gösterilme şansının olmadığını belirtti. Öte yandan Türkiye’de kısa film gösterimleri için sinema salonlarının açılmasının planlandığını kaydeden Yıldırım, bu konuda çalışmaların yapıldığını bildirdi. Kısa filmi şiire benzeten Yıldırım, “Düz yazı ile sayfalarca anlatamayacağınız konuyu birkaç sayfa şiirle anlatılabileceğinin altını çizerek Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” adlı şiirine atıfta bulundu.
Doğu ve Batı sinemasını kıyaslayan Yıldırım, Batı sinemasının yapım ve PR (Halkla İlişkiler) çalışmaları ile dünyanın birçok yerine ulaşan dağıtım kanallarının çok güçlü olduğunu, dünyanın birçok yerinde gösterime giren filmin getirisinin daha çok olacağını vurguladı. Yıldırım, Doğu sinemasında en fazla 15-20 milyon dolar maliyetle çekilen filmlerin olduğunu buna karşın Batı sinemasında bu rakamların çok düşük olduğunu söyleyerek sinema ve ekonomi arasındaki ilişkiye dikkat çekti.
Söyleşinin ardından İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atila Yüksel ile Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencisi Aslı Özmen, katkılarından dolayı Yıldırım’a teşekkür belgesi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!