35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu Sona Erdi

Güncelleme Tarihi:

35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu Sona Erdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 00:28

MUĞLA’YA BAĞLI SARIGERME VE DALYAN’DA GERÇEKLEŞEN 35.ULUSLARARASI DENİZ KAPLUMBAĞALARI SEMPOZYUMU SONE ERDİ. TÜRKİYE’DE İLK KEZ DÜZENLENEN VE BAŞKANLIĞINI PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ’NDEN PROF. DR. YAKUP KASKA’NIN YAPTIĞI SEMPOZYUMA 80 ÜLKEDEN 700 KİŞİ KATILDI.

Muğla’ya bağlı Sarıgerme ve Dalyan’da gerçekleşen 35.Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu sone erdi.
Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve başkanlığını Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yakup Kaska’nın yaptığı sempozyuma 80 ülkeden 700 kişi katıldı.
7 gün süren sempozyum boyunca “Misafirseverlik”, “Medeniyetler Köprüsü” ve “Çocuk” temalı sempozyumda, Akdeniz, Afrika, Latin Amerika gibi bölgesel grup toplantıları, bilimsel oturumlar ve çalıştaylar gerçekleştirildi. Deniz kaplumbağalarının; anatomisi, fizyolojisi, ve tedavileri, deniz biyolojisi, popülasyon biyolojisi ve izleme, balıkçılık ve tehlikeleri, küresel ısınmanın getirdiği değişimler, koruma, çocuklar eğitim, uygulamalı rehabilitasyon ve tedavi çalıştayı gibi faaliyetler yapıldı. Dalyan İztuzu sahillerindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAMER) katılımcılar tarafından ziyaret edilerek, yaptığı işlevler incelendi. Gelen konuklar arasındaki uzmanlar tarafından, özellikle sıklıkla yaşanan olta kazalarında kaplumbağaların nasıl ve neyle kurtarılacağı konusunda pratikler yapıldı. Kaplumbağaların biyolojileri incelendi. Kendi tecrübelerini diğer katılımcılarla paylaşan bilim insanları, deniz kaplumbağalarının geleceğiyle ilgili ortak çalışmalar gerçekleştirdi. Daha önce yaralanan ve tedavileri Dalyan’da bulunan DEKAMER’de yapılan 3 adet Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası) ve 1 adet Chelonia Mydas (Yeşil kaplumbağa) iyileştikleri için, katılımcılarla birlikte, İztuzu’ndan denize bırakıldı. Karapaksların üzerine uydudan izleme cihazı yerleştirilen kaplumbağaların izlemeleri günlük olarak yapılacak.
7 gün süren sempozyumu değerlendiren Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, sempozyumda bildiri sunduklarını belirterek, “2012-2013 ve 2014 yıllarında Kuşadası’nda ilk kez yuvalama yapan Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının süreçleri, yüksek orandaki ölümlerin Kuşadası Körfezi’nin önemini ortaya çıkardığını, yaralı olarak bulunan kaplumbağaların kurtarma çalışmaları ve istatistikleri bildiride sunuldu. Kuşadası deniz kaplumbağalarıyla ilgili, geçtiğimiz yıl Amerika bu yıl Dalaman sempozyumuyla birlikte 2 Uluslararası bildiri sunulmuş oldu.Farklı kıtalardan ve değişik ülkelerden gelen yüzlerce katılımcının bir araya geldiği sempozyumda, Anadolu misafirperverliğinin en güzel örnekleri sunuldu“ dedi. Sempozyumun gelecek yıl Peru’nun başkenti Lima’da yapılacağını kaydeden Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “2016 yılında yapılacak sempozyumun seçimleri oylandı. Sempozyum gelecek yıl Güney Amerika ülkelerinden Peru’nun başkenti Lima’da yapılacak. Gecede yapılan Gala yemeğinde 2015 yılının onur ödülleri dağıtıldı. Birleşmiş Milletler toplantısını andıran sempozyumda, öğrencilerin de katılabilmeleri için eğlenceli aktiviteler ve geleneksel olarak yapılan açık artırmalarla dayanışmanın en güzel örnekleri yaşandı. Son gün katılımcılara Dalyan, Efes ve Pamukkale turları düzenlendi.Türkiye’de ilk kez yapılan ve 80 ülkeyi bir araya getiren Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu, ülkemizin tanıtımı açısından çok yararlı geçti. 1 haftadır devam eden sempozyumu yöneten ve başarılı organizasyon için tüm ülke temsilcilerinden olumlu tepkiler alan Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska’ya ve ekibine bu güzel organizasyon için teşekkür ederiz“ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!