IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2015 10:48
MERSİN'DE YAPILAN 1. ULUSLARARASI KARDEŞ ŞEHİRLER TURİZM ZİRVESİNDE DİDİM KONUŞULDU
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin koordinesinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Turizm Platformu’nun işbirliğiyle düzenlenen 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi ile dünya kentleri Mersin’de buluştu.
Dünya turizminin masaya yatırıldığı zirveye Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ve Leros Belediye Başkanı Michalis Kolias da katıldı.
Mersin’in Erdemli İlçesi’ndeki Wonasis Aqua Resort Otel’de bu yıl ilki gerçekleştirilen zirvede, dünya turizmindeki gelişmeler ve eğilimler, turizm pazarlamasının ülkeler arasındaki önemi ve kardeş şehirlerin turizme katkısı tartışıldı. 4 kıtadaki 23 ülkeden 50 belediye başkanı ve dünyanın önde gelen turizmcilerinin de aralarında bulunduğu 200 katılımcıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, yerel yönetim ve ekonomi ilişkisini iyi gören Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin önemli bir etkinliğe imza attığını söyledi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise kentin tarihi ve kültürel yönden önemli bir yere sahip olduğunu anlattı. Mersin Valisi Özdemir Çakacak da, turizmin farklı kültürlerin kaynaşmasını sağladığını, toplumların birbirini daha iyi ve daha yakın tanımalarına da yardımcı olduğunu kaydetti. Zirveye katılan Federal Almanya eski Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, turizm açısından Mersin’in önemli bir iş başardığını söyledi.
Zirvede, “Kardeş Şehir İlişkilerinin Ekonomiye Katkıları” adlı oturumun gerçekleştirildi. Oturumun koordinatörlüğünü Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner yaparken, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ile Didim’in kardeş şehri olan Leros Belediye Başkanı Michalis Kolias da oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun açılış konuşmasını yapan Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, dünya turizmini değerlendirerek, dünyada büyük bir yarışın içerisinde olduklarını söyledi.
BARANER: "TURİZM, ŞEHİRLERİN ALTIN ANAHTARI"
Günümüzde dünyada 7 bin otelin inşa edildiğini ve her yerde belediyeler ile hükümetlerin birinci gündeminin turizm olduğunu belirten Baraner, "Nereye giderseniz turizmi mutlaka duyuyorsunuz. Çünkü turizm olmadan dünyada ticari olarak ayakta durabilecek bir şehir yok. Bütün şehirlerin hep kentsel dönüşümde, hem de ileriye yönelik olarak gelişiminde, yeni oluşumunda, ticari imkanlar sağlayışında turizm hep sihirli altın anahtar oldu. Bugün yüz binlerce esnaf, sabah kepenklerini açtıklarında turist bekliyor. Biz bugün Mersin’de kardeş şehirler arası turizmi konuşurken, aslında insanlığımızın, istihdam dünyamızın, kültür dünyamızın ve barış dünyamızın en önemli konusunu konuşuyoruz" dedi.
"ŞEHİRLERİN TURİZME DEVAM ETMESİ GEREK"
Dünyada barışın eksilmesinden üzüntü duyduklarını dile getiren Hüseyin Baraner, 10 yılda dünyada çok ciddi ve hemen telafi edilemeyecek sorunların ortaya çıktığını, ancak savaşların olduğu dünyada şehirlerin turizme devam etmesi gerektiği görüşünde olduklarını söyledi. Kardeş şehirler arası bilgi paylaşımını çok arzuladıklarını kaydeden Baraner, barış toprağı Mersin’de tüm dünyayı ilgilendiren bir konuyu işlemek istediklerini ifade etti.
ATABAY: "BİZİM LEROS İLE KÖKLÜ BİR BERABERLİĞİMİZ VAR"
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, bu zirveyi organize eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığına teşekkür etti. Kardeş kentler turizm konusunun her ülkeden gelen katılımcılarla böyle bir toplantıda ele alınmasının önemini vurgulayan Atabay, kendilerinin kardeş şehri olan Leros adasının temsilcileriyle çok sık görüştüklerini ifade ederek, "Bizim çok değişik, yüzyıllar evvelden gelen iki toplum insanının kökünün birleşmesinden gelen beraberliğimiz var. Sevgili kardeşim Leros Belediye Başkanı Michalis Kolias’ın dedesi Didim doğumlu. Bu çok önemli detay. Bu tip kardeşlikler genelde ilçemizi ve ülkemizi tanıtırken, kendi ekonomisini de içerisinde barındırması nedeniyle unutulmaması gereken birliktelikler" dedi.
"ÇOK BÜYÜK BİR ADIM ATTIK"
Geçen yıl Leros Belediye Başkanı Michalis Kolias’ın Didim’e babası ve amcasıyla birlikte geldiğini, Didim’e geldiklerinde ise Başkan Kolias’ın dedesinin evini bulduklarını anlatan Atabay, yıllar evvel terk ettikleri evi bulduklarında çok heyecanlandıklarını ve duygulandıklarını kaydederek, Didim ile Leros arasındaki ilişkinin daha da büyüyerek devam edeceğini söyledi. Konuşmasında Didim’in tanıtımını da yapan Başkan Atabay, Didim’in tarihi, kültürü, ekonomisi, sahillerinden bahsederek, şunları söyledi: "Didim, Yunan adalarına çok yakın. Bizler deniz yoluyla da Yunan adalarına açılmak, hem kültür alışverişi yapmak, hem de ekonomik ve turizm anlamda ilçemizi ve ilişki kurduğumuz adayı da canlandırmak ve büyütmek anlamında da çok büyük bir adım attığımızı düşünüyorum."
KOLİAS: "DİDİM’E GÖNÜLDEN BAĞLIYIZ"
Leros Belediye Başkanı Michalis Kolias da yaptığı konuşmasında, bu toplantıyı gerçekleştiren herkese teşekkür etti. Geçen yıl Didim’e geldiklerinde Didim Belediye Başkanı Atabay ile gönülden konuştuklarını ve Leros ile Didim’in kardeş şehir olduklarını belirten Kolias, "Leros küçük bir ada. Ama çok turistik bir şehir. Çok güzel koyu var. Kış nüfusu 8 bin civarında. Fakat yazları bu nüfus yaklaşık olarak 3-4 kat daha artıyor" dedi.
Leros ile Didim’in birbirine çok yakın olduğunu, ancak insanlarının çok fazla yakın olmadıklarını aktaran Leros Belediye Başkanı Michalis Kolias, "Şimdi artık Leros ile Didim halkı birleşti. Protokol imzaladık ve ilk günden itibaren bizim adamıza Didim’den çok sayıda kişi geldi. Didim’e de Leros’dan çok sayıda kişi gitti. Farklı bir deneyim oldu ama yapmamız gereken daha çok şey var. Bizler Didim ile aynı kültüre sahibiz. Gastronomimiz, tarihimiz aynı" diye konuştu. Kendisinin Didim ile daha fazla bağının olduğunu sözlerine ekleyen Kolias, dedesinin ve ninesinin Didim’de doğduğunu ve Didim ile bağlarının olduğunu, bu anlamda Didim ve Leros’ta yaşayan insanları daha fazla yakınlaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.