Güncelleme Tarihi:
Nurbay USTA/ŞAVŞAT (Artvin), (DHA) - ARTVİN'in ‘sakin şehir’ unvanlı Şavşat ilçesinde 1100 yıllık armut ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesi için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Dünyanın en yaşlı ağacından bir tanesi olan armut ağacında incelemelerde bulunan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, “Bu ağacı turizme kazandırmak için çalışmalarımızı başlattık. Yöre halkı ağacı bugüne kadar korumuş, bizde buradan sonra koruyacağız” dedi.
Artvin Valisi Yılmaz Doruk, ilçeye bağlı yaklaşık 2 bin rakımlı Yoncalı Köyü’nde, 11 asırdır ayakta kalarak meyve veren 6 buçuk metre genişliği ve 2,1 metre çapındaki tescilli 1100 yıllık armut ağacında incelemelerde bulundu. Doruk’a AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, Şavşat Kaymakamı Yusuf Akın, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, Orman Bölge Müdürü Minar Sinan Özkaya da eşlik etti. Vali Doruk, beraberindeki heyet ve köylülerle birlikte armut ağacının hasadını yaptı. Hasat sonrası açıklamalarda bulunan Vali Doruk, ağacın turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Ağacın bundan sonra da korunmaya devam edeceğini belirten Doruk, “Bu sıradan bir Armut değil. Birçok tarihe tanıklık eden, o yıllardan bugüne görebildiğimiz yanında durabildiğimiz tek canlı. Çok heyecan verici. İlimizde yaklaşık 70 çeşit armut vardır. Bu ağacı turizme kazandırmak için çalışmalarımızı başlattık. Konuyla ilgili birimlerimizi görevlendirdik. Yöre halkı ağacı bugüne kadar korumuş, bizde buradan sonra koruyacağız” diye konuştu.
'KORUMA ALTINA ALINACAK'
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ise, ağacın dünyadaki en yaşlı armut ağaçlarından biri olduğunu söyledi. Tüfekçioğlu, “En yaşlı armut ağacı olarak ABD'de 410 yaşında, Romanya'da 610 yaşında bir armut ağacının bilgileri mevcut. Bizim bulabildiklerimiz dâhilinde dünyadaki en yaşlı armut ağacı olarak görünüyor. İç kısmı kovuk, hala canlı ve armut vermeye devam ediyor. Korunmuş ve kesilmemiş olması büyük bir şans. Genetik kaynak olarak da çok önemli. Meyve ağaçlarının uzun yıllardan beri genleri taşıyor olmaları tohum alma ve genetik çalışmalar yapmak için de çok önemli. Bizim için bir gurur kaynağı. Tescillenip koruma altına alınması için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu bölge için bence önemli bir değer ve korunması gerekiyor. Ağaç sağlıklı görünüyor, herhangi bir kuruma belirtisi yok" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI