Güncelleme Tarihi:
Muhammet KAÇAR/Adem GÜNGÖR/ARTVİN, (DHA) - ARTVİN'in Kafkasör Yaylası'nda düzenlenen 36'ncı Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali başladı. Kıyasıya güreşen boğaların arena dışına çıktığı, bir boğanın rakibini devirdiği güreşler nefesleri kesti. Festivalde seslerini yükselten Yeşil Artvin Derneği üyeleri de madene karşı tepkilerini gösterdi.
Artvin Belediyesi ve Artvin Boğaları Yaşatma ve Yaylaları Koruma Derneği'nin Kafkasör Yaylası'nda düzenlediği 36'ncı Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali' ne, Artvin ve ilçeleri ile Rize'den getirilen 110 boğa katıldı. Kilo ve boynuz kontrolünden geçirilen boğaların sivri boynuzluları zımparalandı. Boğalara verilen Babişko, Saddam, Küçük Enişte, Behlül, Messi, İmam, Rambo, Kanas ve İntikam gibi birbirinden ilginç isimler anons edilirken gülüşmeler yaşandı. Yaklaşık 3 bin kişinin izlediği festivalin ilk gününde Deste, Ayak ve Küçük Orta kategorilerinde 45 boğa kıyasıya güreşti, bazı boğalar kaçarak arena dışına çıktı. Güreşler sırasında bir boğanın rakibini devirmesi izleyenleri heyecanlandırdı. 6 kategoride birinci gelen boğa sahiplerine toplamda 54 bin lira para ödülü verilecek.
"ARTVİN, GÜNEŞİN DOĞDUĞU KADAR BARIŞINDA DOĞDUĞU KENT"
Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, ecdatlarının boğaları dağlarda birbirlerine zarar vermesin diye güreştirdiğini hatırlatarak, Kafkasör'ün barış için olduğunu dile getirdi. Kocatepe, "Dünyada kanın ve gözyaşının aktığı, ülkemizde ise zor günlerin yaşadığı bugünlerde barış ve kardeşlik konusunda daha hassas olduk. Barış, Kafkasör demek. Artvin'den tüm ülkeye barışı, huzuru ve sevgiyi yaymak istiyoruz. Burası güneşin doğduğu kadar barışında doğduğu yer olsun" dedi.
BOĞA GÜREŞLERİNDE MADENE TEPKİ
Kafkasör Yaylası ve Cerattepe mevkiindeki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele veren Yeşil Artvin Derneği de, boğa güreşlerinin düzenlendiği alanda stant açtı, esnafa ve vatandaşlara üzerlerinde, 'Madene hayır, Artvin'ime dokunma' yazılı tişörtler dağıtarak "Madene hayır" sloganları attı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, hayvanları barıştırma amacı güden boğa güreşlerinin Artvin'in simgesi olduğunu belirterek, güreşlerin yapıldığı alanın maden sahası içerisinde kaldığını hatırlattı ve şunları söyledi:
"Buraların yok olması demek Artvin'in tümüyle tarihten silinmesi demektir. Artvin halkı başına gelecekleri bildiğinden 25 yıldır madenciliğin yapılmaması için mücadele ediyor. Buralar bizim yaşam alanımız. Yaşam alanımız korumak istediğimizin mesajını veriyoruz. Yasalar çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Artvin halkı bilinçlidir ve barışçıldır. Bu sıkıntıyı başından savacaktır. Çünkü başka yaşam alanımız yok. Olmazsa olmazımızdır."
Ülkedeki terör saldırıları nedeniyle konser etkinliklerinin iptal edildiği festival yarın Büyük Orta, Başaltı ve Baş kategorilerinden yapılacak boğa güreşleri ile sona erecek.
FOTOĞRAFLI