Güncelleme Tarihi:
ARTVİN (AA) - BAYRAM SARAYOĞLU - Arhavili Metin Kuru, 10 yaşında dedesinden öğrendiği ahşap oymacılığı sanatını geliştirerek ilçeyi ziyarete gelen turistler için yöre kültürünü anlatan hediyelik eşyalar üretiyor.
Kuru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oymacılığın dedesi ve babasından kendisine miras kaldığını belirtti.
İlkokuldayken boş zamanlarında dedesinin atölyesine giderek mesleği öğrenmeye çalıştığını anlatan Kuru, "Babam da dedemle çalışıyordu. İkisinden mesleğin inceliklerini öğrendim. Hem okudum hem de meslek sahibi oldum. Dedem vefat ettikten sonra babamla çalışmaya devam ettim. Babam 85 yaşına geldi, rahatsızlığı ve yaşlanmasından dolayı mesleği tamamen devraldım. Ölünceye kadar aile mesleğimi devam ettirmek istiyorum" dedi.
Ağaç parçalarından yöreye özgü maketler yaptığını dile getiren Kuru, "Yöresel kültürümüzde var olan ahşaptan kemençe, serender, tarihi Arhavi evleri, meyve toplama sepeti, yayık, kaşık, su bardağı, tabak, bıçak gibi yaklaşık 35 çeşit hediyelik eşya üretiyorum. Bunları ilçemizi ziyaret gelen yerli ve yabancı turistlere satıyorum" diye konuştu.
Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle yöresel el sanatları ve ahşap işleme işlerinin giderek azalmaya başladığını ifade eden Kuru, dede ve baba mesleğini devam ettirebilmek için 40 yıldır mücadele ettiğini söyledi.
Kuru, yaklaşık 30 yıldır da kemençe ve saz imalatı yaptığını kaydederek, "Karadeniz bölgesinde başta Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Artvin'in Arhavi ve Hopa ilçesinde kemençe çok ilgi görüyor. Aynı zamanda atölyemde kemençe çalmayı da öğretiyorum. Önümüzdeki günlerde Gençlik ve Spor Müdürlüğümüzde kemençe yapımı ve çalma kursu açılacak. Bu kursta gençlerimize önce kemençe imalatını, sonra da çalmasını öğreteceğim" ifadelerini kullandı.
-"Çırak bulamıyoruz"
Kuru, en büyük sorunlarının başında çırak bulamamanın geldiğini belirterek, "Eskiden aileler çocuklarını getirip çırak olarak çalıştırmamızı isterdi. Gün geçtikçe mesleğe ilgi azaldı. Şimdi bizler ailelere yalvarıyoruz, 'çalışmak isteyen çocuklarını bize gönderin, meslek öğretilim' diye. Maalesef gençlerde heves yok, mesleğimiz ölüyor. Bu duruma çok üzülüyoruz" dedi.
Ürünlerin satışında da sorun yaşadığına değinen Kuru, şunları kaydetti:
"Pazar sorunumuz var. İyi bir usta olabilirsiniz ancak ürünü pazarlamak başlı başına bir iştir. Bizler pazarlama işini yapamıyoruz. Devletimizin ilgili kurumlarından, böyle yok olmaya yüz tutmuş meslekleri koruma altına almalarını, yok olmaması için bazı çalışmalar yapmalarını talep ediyoruz. Bizler elimizden geldiği kadar mesleği yaşatmak için gayret gösteriyoruz. Yetkililer pazarlama konusunda yardımcı olsun. Elimizden tutulursa daha çok imalat yaparız ve yöremizin kültürünü gelecek nesillere aktarmaya yardımcı oluruz."