IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 10:05
SERKA'NIN 2016 YILI İLK MALİ DESTEK TEKLİF ÇAĞRISININ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Ardahan, Kars, Ağrı ve Iğdır illerinde faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA), 2016 yılı ilk mali destek teklif çağrısının bilgilendirme toplantısı yapıldı.
TSO konferans salonunda ki toplantıya Ardahan Valisi Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, TSO Başkanı Çetin Demirci, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, proje birimleri ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Deniz, “Kalkınma Ajanslarının temel amacı, bölgesel kalkınmışlık düzeylerinde ki farklılıkları asgari düzeyde azaltmak ve gelişmişlik düzeyini en üst seviyeye çıkarmaktır. SERKA, 2010 yılından itibaren ilimizde 10,000,000 TL’nin üzerinde bir destekle toplam 40 adet proje uygulamıştır. Sadece 2015 yılı içerisinde 16 projeye, 3,000,000 TL destek sağlamıştır. Bölge olarak bizim sıkıntımız göç olgusudur. İşte bu tür sosyal ve ekonomik projelerle göçü durdurmamız lazım. Onun için de halkımızın, insanlarımızın, gençlerimizin ihtiyacı olan, yaşam standartlarını iyileştirici projelere mutlaka destek olmamız lazım. SERKA’nın dışında 2015 yılı içerisinde uyguladığımız projeler sayesinde ilimize DAP, SODES, AKAKP gibi kurumlardan yaklaşık 30,000,000 TL destek sağladık. Özel İdare bütçemizin 23,000,000 TL olduğunu düşündüğümüz zaman, bu rakamın ne derece önemli olduğunu görmemiz zor değildir. Projesiz, plansız, programsız bir gidişat ile değişim de, kalkınma da mümkün değildir. Bütün toplantılarda ve görüşmelerimizde özellikle söylediğim bir şey var. Burada bizim görevimiz, vatandaşlarımızı en iyi şekilde bilgilendirmektir. Proje yapabilecek girişimciyi bulmak ve ikna etmek bizim görevimizdir. Çünkü devletimizin çok ciddi desteklemeleri var ve bu desteklemelerden ilimizin en iyi şekilde yararlanması için çabalayacağız. Ben, 2016 yılının SERKA açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Toplantı da, SERKA’nın 2016 yılında çağrıya çıktığı mali destek programları hakkında aşağıda ki bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi.
İktisadi Gelişme Mali Destek Programı:
Kar amacı güden başvuru sahiplerine yönelik ilan edilen İktisadi Gelişme Mali Destek Programı-6’in amacı; Bölge ekonomisi için stratejik önem arz eden, rekabet gücü ve gelişme potansiyeli yüksek imalat sanayi, hizmet ve turizm sektörlerinin rekabet edebilirliğinin artırılması ve bölgesel değer ve ürünlerin ekonomiye kazandırılmasına katkıda bulunmaktır. Programın toplam bütçesi 4.000.000 (dört milyon) TL’dir.
Kentsel Altyapının İyileştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı:
Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, mahalli idareler ile 5355 sayılı kanun kapsamındaki mahalli idare birliklerine yönelik ilan edilen Kentsel Altyapının İyileştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının amacı; kentsel yaşam kalitesinin artırılması yoluyla bölgenin yaşam memnuniyet düzeyinin yükseltilerek bölge dışına göçün engellenmesine katkı sağlamaktır. Programın toplam bütçesi 4.000.000 (dört milyon) TL’dir.
Örnek Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı:
Gerçek kişilere ve KOBİ’lere yönelik ilan edilen Örnek Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı-4’ün amacı; TRA2 Bölgesi’nde (Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars) örnek teşkil edecek büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yaygınlaştırılması yoluyla süt sığırcılığı sektöründe kümelenmenin desteklenmesi ve sektörün rekabet edebilirliğinin geliştirilmesidir. Programın toplam bütçesi 2.000.000 (iki milyon) TL’dir.
27 Ocak 2016 tarihinde teklif çağrısının başlatıldığının belirtildiği toplantıda ayrıca, 2016 yılı mali destek programları için elektronik ortamda (KAYS-Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi) son başvuru tarihinin 18 Mart 2016, saat 23:59, proje dosyalarının matbu olarak Ajansa teslim edilmeleri için son teslim tarihinin ise 25 Mart 2016, saat 17:00 olduğu ifade edildi.