IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 17:20
BEŞ ŞAİR, BEŞ HAYAT, BEŞ DÜNYA BAKIŞI
Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gençlik Projeleri Destek Programı (GPDP)" kapsamında Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye" Projesi çerçevesinde okullarda "Tarihimizde ve Coğrafyamızda Çanakkale" adlı konferans düzenlendi.
Ardahan Halitpaşa Anadolu Lisesi ve Yunus Emre Anadolu Öğretmen Lisesinde düzenlenen konferansa Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük konuşmacı olarak katıldı. Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, Çanakkale Savaşı’nın başlamasından bitimine kadar olan çeşitli tarihsel olaylarla ilgili bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Küçük, zaferin yokluk ve imkânsızlıklarla kazanıldığını dile getirerek, "Çanakkale zaferi, milletimizin zor şartlar altında çok güçlü ordulara karşı verdiği mücadeleyle destanlaşmıştır. Eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı ve tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Anadolu’nun farklı bölgelerinden gelen milli ve manevi duyguları ortak yüz binlerce Türk insanı, adeta Çanakkale siperlerinde tek vücut olmuştur. Çanakkale Zaferi’nin başarılmasında ki en büyük güç, milletin milli ve manevi yönden bir bütün haline gelmiş olmasıdır" dedi. Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın manevi değerinin yanı sıra coğrafik önemine de değindi. Doç. Dr. Erginal, "Bugün bile Gelibolu yarımadasını ve Çanakkale Boğazı’nı gezip görenler halen mermi ve kemiklerle karşılaşıyor. Savaşların geçtiği yarımadadaki tatlı su kaynaklarının tamamı, Türk askerlerinin kontrolündeydi. Ayrıca boğazın topografik özelliği, düşman gemilerinin ilerlemesine engel olmuştur. Bölgeye hâkim tepeler ve tatlı su kaynaklarının mevcudiyeti, Türk ordusunun düşman kuvvetlere karşı üstünlüğünü sağlamıştır. Gelibolu yarımadasına yapılan çıkartma gecesi aniden çıkan fırtına, İngiliz kuvvetlerinin farklı bölgeden karaya çıkmasına sebep olur. Bu gelişme savaşın seyrini değiştirerek Türk milletini galibiyeti getirir" ifadelerini kullandı. Programın sonunda proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük Ardahan Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından uygulanmakta olan "100. Yılında 100 Gençle Çanakkale’ye" Projesi kapsamında Ardahan’da eğitim veren bütün okullarda projeyle ilgili konferansların verileceğini belirtti.
Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Ünlü beş Rus şairin hayatlarına ve eserlerine dair bilgilerin verildiği programda ayrıca öğrenciler tarafından Rusça olarak şiirler seslendirildi. 29 Nisan 2015 Çarşamba günü İBEF Kırmızı Salon’da gerçekleştirilen programda Doç. Dr. Olena Karpenlo ile Doç. Dr. Ranetta Gafarova konuşmacı olarak yer aldı. 14.00’dan itibaren başlayan programa İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, Doç. Dr. Ahmet Ali Arslan, Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Doç. Dr. Tamılla Aliyeva, Yrd. Doç. Dr. Ahmet İçli, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açış konuşması Doç. Dr. Olena Karpenlo tarafından yapıldı. Karpenlo, dünyaca üne sahip olan beş Slav şairi seçtiklerini belirtti. Sunumu Doç. Dr. Ranetta Gafarova ve öğrenciler ile birlikte yapacaklarını belirten Doç. Dr. Karpenlo, Doç. Dr. Gafarovayı kürsüye davet etti. Doç. Dr. Gafarova ünlü Slav şairlerden Puşkin’i anlatarak konuşmasına başladı. Doç. Dr. Gafarova, “Rus şair ve yazardır. Birçok kişi tarafından en büyük Rus şairi ve Rus Edebiyatı’nın kurucusu olarak kabul görmektedir. Aleksandr Sergeyeviç Puşkin, 1799’da Moskova’da doğmuştur. Babası Sergey Lvoviç, soylu bir ailenin ilk çocuğudur. Annesi Nadejda Osipovna Hannibal’in dedesi Etiyopya’lı Hannibal’in Rus Çarı I. Petro’nun vaftiz çocuğudur. Annesi ve babası eğitimli insanlardır. Puşkin, ilk bilgilerini yabancı eğitmenlerden edinmiştir. Henüz sekiz yaşındayken Fransızca ve Rusça bilmektedir. Onbir yaşına geldiğinde ise özgürlükçü ve alaycı yazarları olan Fransız Edebiyatı’ndan etkilenerek Fransızca şiirler ve komediler yazmaya başlamıştır.” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Gafarova konuşmasının devamında Anna Ahmatova, Sergey Aleksandrovich Yesenin, Voznesensky Andrey, Taras Grigoroviç Şevçenko hakkında şiirleri, dünya görüşleri ve hayatları hakkında bilgiler verdi. İBEF Türk Dili ve Edebiyatı ile Çağdaş Türk Lehçeleri bölümü öğrencileri tarafından programda anlatılan şairlere ait şiirleri Rusça ve Türkçe olarak seslendirdi.
Programın kapanış konuşması İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş tarafından yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Durmuş, “Dünyanın neresinde olursa olsun, sanki şairler aynı milletin mensupları gibidir. Ünlü Rus şairinin ‘İnsan, yüzde 90 su; ben de yüzde 90 aşk; yüzde 90 sen’ diyor ya. Aşka ilişkin olarak şairlerimizden bir tanesi de şiiri benzetirken, aşkı tanımlarken diyor ki ‘Aşk şiire benzer. Az, öz, örtük, gizli, kapaklı…Muhatabına bir şey kazandırmaz. Fakat ona insanlığını hatırlatır.’ Rus edebiyatındaki şairin sözleri bizim edebiyatımızda ‘insan üç-beş damla su, üç-beş damla kan’ diyor ya… Ona çok benziyor.”
Kapanış konuşmasının ardından Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Durmuş tarafından, Doç. Dr. Olena Karpenlo ile programa okudukları şiirler ile katkıda bulunan öğrencilere birer teşekkür belgesi takdim edildi.