“Aşk” Konusuna ARÜ’de Sosyolojik Ve Psikolojik Bir Bakış

Güncelleme Tarihi:

“Aşk” Konusuna ARÜ’de Sosyolojik Ve Psikolojik Bir Bakış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 17:09

ARÜ'DE AŞK KONUSUNA SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK BAKIŞ

Ardahan Üniversitesi’nde (ARÜ) düzenlenen söyleşide “Aşk” kavramıyla ilgili psikoloji ve sosyoloji alanlarından uzman bakış açısıyla zengin değerlendirmeler yapıldı. İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Nazım Hikmet Konferans Salonu’nda ARÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi tarafından gerçekleştirilen “Aşkın Psikolojisi ve Sosyolojisi Üzerine” adlı konferans, İBEF Öğretim Görevlisi Arif Kala ve Psikolog Delal Gamze Altun tarafından verildi.
Çok sayıda öğrencinin katıldığı programda Psikolog Gamze Delal Altun, “Aşkı toplum olarak neden önemsiyoruz? Hayatımızda nereye koyuyoruz? Aşk, psikolojik açıdan neden önemli?” gibi sorulara cevaplar arayarak, “Aşk konusunda farklı kuramlar bulunmaktadır. Her kuram aşkı kendine göre açıklamaktadır. Bilimsel çalışmalar sonucunda aşkın evrensel bir süreci olmadığı görülmektedir. Yani herkese göre aşkın yaşanma süreçleri farklılık göstermektedir.” diye konuştu.
Öte yandan Psikolog Altun tarafından erkek ve kadının evlilik ile aşktaki rolleri ve iki taraf arasındaki sağlıklı bir ilişkinin nasıl olması gerektiği anlatıldı.
İBEF Öğr. Gör. Arif Kala, aşkın tarihsel süreçteki değişimi, aşk türleri, Türkiye’deki evlilik çeşitleri, kadının toplumdaki yeri gibi konularda öğrencilere çeşitli bilgiler verdi. Öğr. Gör. Kala, sosyolojik bakış açısının aşk bağlamındaki romantik ilişkilerdeki önemine vurgu yaparak, “Romantik ilişkiler sadece modern toplumlarda görülmektedir. Ortaçağ ve önceki toplumlarda ise aşka aşk olarak değil, ilişkilerdeki kadın faktörünü soyun devamı için bir nesne şeklinde bakılmasıyla ilişkilendirildiği belirtilmektedir. Günümüzde kültür farklılıkları nedeniyle bireyci ve toplumcu toplumlarda evlilik ve aşk kavramı değişiklik göstermektedir.” dedi. Öğr. Gör. Kala, Türkiye’de bilimsel araştırmalar ışığında Türkiye’de görülen evlilik türleri hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Öğr. Gör. Kala kadına yönelik şiddet ile ilgili sayısal veriler ışığında yapılan bazı araştırmalar ve alınması gereken önlemlerden bahsetti.
Soru ve cevap kısmının ardından program sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!