ARÜ’lü Akademisyen “Türk Dünyası’nda Kimlik Meselesi”ni Ele Aldı

Güncelleme Tarihi:

ARÜ’lü Akademisyen “Türk Dünyası’nda Kimlik Meselesi”ni Ele Aldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 17:25

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ (ARÜ) İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ (İBEF) TARAFINDAN “TÜRK DÜNYASI’NDA KİMLİK MESELESİ” ADLI BİR KONFERANS DÜZENLENDİ.

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) tarafından “Türk Dünyası’nda Kimlik Meselesi” adlı bir konferans düzenlendi.
2015 yılı Bilim Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında İBEF Kırmızı Salon’da yapılan konferansa İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, ARÜ’lü akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferans İBEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kayıpov tarafından verildi.
“20. YÜZYILDAN İTİBAREN BİRÇOK KİMLİK ORTAYA ÇIKTI”
Prof. Dr. Kayıpov, Türk dünyası açısından kimliğin 20. yüzyıldan beri önemli ve güncel bir konu olduğunu belirtti. Kimlik meselesi hakkında birçok kitap yazıldığı ve çeşitli toplantılar yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Kayıpov, “20. asrın ilk yıllarından itibaren çok ilginç kimlikler ortaya çıkmaya başladı. Türk Dünyası’ndaki kimi toplumlar bu durumdan etkilenmiştir. Onlardan bazıları tarihte milattan öncesine kadar uzanan kimliklerinin yerine değişik kimlikler edindiler. Örneğin, şimdiki Hakas Türkleri kardeşlerimiz… ‘Hakas’ olmaktan gurur duyuyorlar. Pasaportlarındaki uyruk kısmında bile ‘Hakas’ yazmaktadır. Onlardan daha eski bir geçmişe sahip olan ‘Tuva Türkleri’ de bu bağlamda örnek verilebilir. Kendilerini Kazaklar ve Kırgızlardan farklı ve ayrı bir millet olarak görmektedirler.” diyerek, Türk dünyasında kimlik olgusunun somut yansımalarını özetledi. Ayrıca Prof. Dr. Kayıpov, sadece Türk coğrafyasında ismi resmen bilinen Türk kimliğine sahip toplulukların değil, aynı zamanda ortalama 120 topluluğun yaşadığını bildirdi.
“GEÇMİŞLE ÖVÜNMEK YERİNE TARİHTEN MİRAS KALAN DENEYİM VE DEĞERLERİMİZİ DİKKATE ALMALIYIZ”
Türk dünyasında yaşanan kimlik sorununa yönelik alternatif çözüm önerileri ortaya atan Prof. Dr. Kayıpov, bir toplumun geçmişiyle övünmek yerine, tarihten miras kalan deneyim ve değerleri sürekli yaşayarak kendi anını değerlendirmesi ve böylece gelecekle ilgili tasavvurlarına katkı sağlaması gerektiğini, “Geçmişimize bakarak övünmemiz doğru değildir. Geçmişte nerede, neleri yanlış yaptık, neleri riske attık? Bunları tespit etmemiz gerekiyor.” sözleriyle ifade etti.
Konuşmasının ardından Prof. Dr. Kayıpov izleyicilerden gelen çeşitli soruları yanıtladı.
Programın sonunda İBEF Dekan Yardımcısı Mitat Durmuş tarafından Prof. Dr. Süleyman Kayıpov’a teşekkür belgesi takdim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!