Ardahan Belediyesi Modern Canlı Hayvan Pazarı Törenle Açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ardahan Belediyesi Modern Canlı Hayvan Pazarı Törenle Açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2015 18:23

ARDAHAN BELEDİYESİ’NİN ATATÜRK MAHALLESİ’NDE YAPTIRDIĞI ENTEGRE HAYVAN PAZARI, DÜZENLENEN TÖRENLE HİZMETE AÇILDI.

Ardahan Belediyesi’nin Atatürk Mahallesi’nde yaptırdığı Entegre Hayvan Pazarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında 33 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen, elektronik hayvan borsası, kapalı ve açık ahırlara sahip olan Hayvan Pazarının hizmete açılması nedeniyle tören düzenlendi. Törene Vali Ahmet Deniz, Ardahan Milletvekilleri Orhan Atalay, Ensar Öğüt, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, İl Emniyet Müdürü Selami Hüner, İl, Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları, Ak Parti Ardahan İl Başkanı Yusuf Demirci, ilçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Tarım Müdürü Mustafa Tanı törende yaptığı konuşmada, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan Ardahan Kars Artvin kalkınma projesi kapsamında yapılan hayvan pazarımız 11.02.2013 tarihinde ihalesi yapılmış, yer teslimi yapıldıktan sonra 21.07.2013 tarihinde Sayın Bakanımız Mehdi Eker’in katılımıyla temel atma töreni yapılmıştır. Ardahan hayvan pazarının ihale bedeli 3 Milyon 84 Bin Dolar olup şuana kadar 2 Milyon 741 Bin Dolar ödeme yapılmıştır. Hayvan pazarımız 29 bin metrekare alanda 2370 büyükbaş 1080 küçükbaş hayvan kapasitesine sahiptir. Ayrıca AKAK projesi kapsamında 2014 yılında yayla yollarına ve hayvan içme sularına özel idare ile yapılan protokol kapsamında 1 Milyon TL aktarılmış ve bu faaliyet kapsamında birçok köyümüzde yayla yolları ve hayvan içme suları yapımı tamamlanmıştır. 2015 yılında yayla yolları ve hayvan içme suları ile ilgili 2 Milyon 600 Bin TL İl özel idare genel sekreterliği bütçesine bu yıl aktarılmıştır. AKAK projesi kapsamında 2 adet süt toplama merkezi ve 2 adet hayvan bakım merkezi İlimize kazandırılmıştır. Sayın Valim her yıl yaklaşık olarak İlimizde 100 bin ile 110 bin arasında büyükbaş hayvan satışı gerçekleşmektedir. Bundan sonra dezenfeksiyon ünitesi karantina bölümü yarı açık ve kapalı alanlara sahip hayvan sağlığı ve refahı bakımından son derece konforlu olan modern hayvan pazarından hizmet sunulmaya başlanacaktır” dedi.
Başkan Faruk Köksoy ise, “Ardahan ekonomisi Türkiye’de hayvancılığa dayalılık açısından 81 İlde birinci olduğunu Ardahanlılar siz değerli yöneticiler çok iyi bilmektesiniz. Ama Türkiye genelinde bu bilgi çok açık değil belki eksik bir bilgi olarak raporlarda ekonomi sayfalarında yer almamaktadır. Bugün 100 bin Nüfusa sahip Ardahan’da 350 bin büyükbaş hayvan var yani kişi başına 4 hayvan düşüyor bu Türkiye ortalamasının İller bazında sıralarsak Ardahan birincidir. Ayrıca çeşitli üretim, hizmet ve sanayi sektörü açısından değerlendirdiğimizde hayvancılığın ağırlık merkezi Ardahan’da geçim kaynağı açısından bir numaradır.
Bu anlamda insanımızın asırlardır hayvancılıkla her anlamda meşguliyeti üst seviyededir. Daha önce Ardahan’da Şehir merkezinde Kura nehri kenarında yaklaşık asırlardır devam eden ama şehir planı açısından Cumhuriyet dönemi en az 50 yıl boyunca sorun olmuş bir Pazar yerine sahiptik. Kura nehri arasında nehirle insanın buluşmasını engelleyen şehirde hayvancılığın bu kadar ekonomik açıdan önemli bir sektörün şehirde sıkıntılara sebep olması ve itibar anlamında rahatsızlık vermesi gün geçtikçe önemli bir sorun olarak büyümekteydi. Göreve geldiğimiz, 2009 yılında Ardahan, Kars. Artvin kırsal kalkınma projesinin Tarım Bakanlığının uygulaması ile ilgili Ardahan’a heyetler gelmekteydi” dedi.
“Bu çerçevede çeşitli görüşmelerimizde Ardahan’a bir hayvan pazarı yapılması konusunda teklifimizi Belediye olarak ilettik” diyen Başkan Köksoy, “Proje kabul gördü uygulama süresini de takip ettik. Bugün benim şahsen 15 yıldır rüya projem olan böyle bir Pazar yerinin büyük bir kompleksin açılışında bulunmak, bunun mutluluğunu ve heyecanını yaşamak benim için şükürlere vesiledir, Allaha şükürler olsun. Bu toprakların 100 yıllardır bekçiliğini yapan insanlarımız elbette işgalle, iklim koşulları, fakirlikle ve göçle çok büyük sıkıntılar çekmiştir. Burası bir kompleks olarak, hizmetini arttırarak devam edecektir. Bunun yanına Sayın Vekilimizin katkılarıyla Doğu Anadolu projesinden onaylattırdığımız modern hayvan borsası ekliyoruz yaklaşık bedeli 1,5 Milyon hayvan pazarının üst sağ köşesine planı projesi yapıldı, özgün bir projedir. İçerisinde kafeteryaları kliniği yatakhanesi ve sosyal tesisleri olan elektronik hayvan borsasının üreticiyle, tüccarla gösteri yaptığı bir merkez olarak inşallah bu yıl inşaatına başlayacağız. Bunun yanında buraya bir kesimhane daha ekleyeceğiz buda gelecek sene Doğu Anadolu projesinden Sayın Bakanımızın bu Ülke pazarları için uygun gördüğü bizimde ısrarla talep ettiğimiz ve bu bütün projeleri üst üste koyduğumuzda büyük bir kompleks ortaya çıkıyor. Hayvan ticaret pazarı, borsası, kesimhanesi, sosyal merkezleriyle müthiş bir komplekstir. Ortalama maliyeti 10 Milyon TL’dir. Böyle bir proje Ardahan’ın lokomotif sektörü olan hayvancılığa katkısını takdirlerinize arz ediyorum. Elbette ki çok büyük bir kazanım sağlayacaktır. Aslında bu Pazar yeri 2014 Eylül-Ekim aylarında açılacaktı, gecikmesinin temel nedeni şehrimizdeki betonun yetişmemesidir. Kars çimento fabrikasından son 5 yıldır en fazla çimentoyu Ardahan ili çekmektedir. Bununda Ardahan için nasıl bir hizmet nasıl bir proje nasıl bir şantiye anlamına geldiğini bilgilerinize arz etmek istiyorum. Bundan sonra değerli hayvan üreticilerimiz, hayvan tüccarlarımız, aracılarımız çok sıkıntı çektiler.
Ardahan şehir merkezinde Kura nehri kenarındaki çamur, soğuk ve gübreyle karışık o kirlilikten şehirde kaldırımlardan geçerken vitrinlere insanlara çarpmamak için yapılan mücadeleden bu Pazar yeri açılana kadar yan taraftaki ilkel Pazar yerinde sabırla beklediler. Bugüne kadar sabırla bekledikleri için huzurlarınızda hepsine çok teşekkür ederim. Birkaç hususa çok dikkat etmek lazım, bu hayvan pazarı Türkiye’nin en modern ve fonksiyonel hayvan pazarı olarak hizmetine başlayacaktır. Türkiye’de hayvan pazarı denince Türkiye’deki büyük tüccarında aklına Ardahan’ı getirmek zorundayız. Tüccarın zamanı azdır, belli bir nezakete sahiptir gel ipte burada çeşitli sorunlar yaşamak istememektedir. Dolayısıyla bu Pazar yerinin itibarını en yüksek noktada tutmak zorundayız. Buradaki en büyük katkıyı buradaki tüccarımız, Aracımız yapacaktır. Bizde Belediye olarak bunun yanında olacağımızı burada sizinle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.
Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ise, “Açılışını yapmakta olduğumuz bu tesis Ardahan için çok güzel bir yatırımdır. Çünkü Ardahan, hayvancılıkla anılan, hayvancılıkla geçim sağlayan bir ildir. Ardahan’da hayvancılık anlamında yapılan bütün yatırımlar ilin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu anlamda Hayvan pazarının Ardahan için, Ardahanlılar için hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Ardahan Milletvekili Orhan Atalay da, “Bugün gerçekten güzel bir ana tanıklık ediyoruz. İlki Ardahan’da uygulanmış bitirilmiş tesissin açılışını yapıyoruz. Değerli arkadaşlar her ilin bir özelliği bulunduğu gibi, Ardahan’ımızın da özellikle hayvancılıkla anılan bir özelliği var. Cenabı Allah bu tabiatı bu Coğrafyayı hayvancılık için yaratmış ve güzel yaratmış insana düşense ise burayı hayvancılığa elverişle hale getirmektir şimdi biz onu yapıyoruz. Hazirandan, Hazirana, Ardahan’a saman getiren arabaların Ardahanlının cebinden aldıkları parayla dönmeleri sorunlu. Kura nehrimiz var, Göle, Ardahan, Hanak, ovalarımız var ama suyu toprakla buluşturacak, Devlet su işlerinin şubesi yoktu, Ardahan’daki DSİ. 243.nolu oluşu ciddi bir soru şimdiye kadar neden açılmadı, Sulama barajlarımız neden yapılmadı. Suyu toprakla buluşturduğumuz zaman eminim burada besicilikte yapılacaktı ve Ardahanlı hayvancılıktan para kazanacaktı. Şimdi hamdolsun bu adımıda attık Ardahan’ının, DSİ şubeside mevcut inşallah bu yıl DSİ bütün gereçleriyle kampüsü yapılacak ve DSİ araçlarını burada daha çok göreceğiz, Ovalarımız sulanacak sulu tarıma geçeceğiz ve hayvancılığın alt yapısıyla ilgili eksikliği de gidermiş olacağız, Tıpkı bu pazarın büyük eksikliği ortadan kaldırıldığı gibi. Bu yıl Ardahan’da ilk olarak uygulanan arazi tabulaştırılmasına başladık, Çıldır ve Göle iki yer seçildi Çıldır’daki arazinin taşlı olduğundan dolayı, Göle nin, 5 köyü pilot bölge olarak bu yıl arazisi tabulaştırılacak ve kısa sürede bütün Ardahan’ın arazisi tabulaştığı zaman hayvancılığın alt yapısı ciddi anlamda tamamlanmış olacak. Yine bizim hayvancılıkla ilgili temel sorunların başında hayvan ırkının ıslağı var bununla ilgili çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz bu konuda bölgede emsali bulunmayan Göle’nin TİGEM’i özeleştirildi ne yazık ki 10,Yıldır arzu edilen düzeye getirilmedi şimdi biz tekrar, TİGEM’i kamulaştırarak Devletin eliyle orayı ihya ederek, Damızlık boğa yetiştirme merkezi yapmak istiyoruz çünkü bizde istiyoruz ki Ardahanlının 12 aylık buzağısı 300.400, kilo et verebilsin, Bunu başaracağız başarmamak için hiçbir neden yok. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz hayvan pazarımız bu anlamda ilimiz için önemli bir değerdir. Vatandaşlarımız için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Açılış töreninde konuşan Vali Ahmet Deniz, “Türkiye’nin en modern hayvan pazarlarından bir tanesini bugün hizmete açıyoruz. Bu bizim için çok önemlidir. Çünkü Ardahan, 350 bin baş hayvan sayısı ile Türkiye’nin yüzde 4 hayvan varlığına sahiptir. İlimizde her yıl yaklaşık 110 bin hayvan il dışına satılıyor. Bu hayvanların satışından ilimize giren para ise yaklaşık 550 milyon liradır. İlimizde bu tür modern hizmetlerin yapılması, vatandaşlarımızın ürettiği hayvanları pazarda daha iyi şartlarda değerlendirmesi açısından çok ama çok önemlidir. Son yıllarda devletimizin üreticilere yönelik ciddi teşvikleri olmaktadır. Vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda hayvancılık yapmaları anlamında bu teşvikler önem taşımaktadır. Bu tesisin ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayvan pazarımızın ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, Hayvan Pazarı hizmete girdi. Açılışın ardından katılımcılar hayvan pazarını gezdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!