Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, zatürree hastalığına karşı uyarılarda bulundu. Hastalığın akciğer iltihaplanması olduğunu söyleyen Ekinci, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgi aktardı.
Özel OFM Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, iltihap bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşan hastalığa karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Ekinci, tıbbi adı pnömoni olan ve halk arasında yaygın kullanılan adıyla zatürree olarak bilinen hastalık akciğer iltihabı olduğunu belirterek, "Bu iltihap bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir. Sık görülen, sık hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda, sigara içenlerde, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı olanlar veya ilaç kullananlarda daha sık görülür" ifadelerini kullandı.
MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURUN
Günümüzde antibiyotiklerin yaygın kullanılmasıyla zatürreeye bağlı ölümler azalsa da bu hastalığın ölümcül risk taşıdığını söyleyen Ekinci, hastalıkta en sık belirtilerin öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve ateş olduğuna dikkat çekti. Ali Ekinci, şöyle devam etti:
“Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Ağır seyreden zatürree hastalarında bilinç değişiklikleri görülebilir. Bu belirtilerle gelen hastaların muayenesi yapıldıktan sonra akciğer grafileri çekilir. Gerek halinde kan testleri ve akciğer tomografisi yapılarak tanı konur. Akciğer grafisinde zatürreeye neden olan mikrobun belirlenmesi için balgam örneğinin incelemesi yapılabilir. Doktorunuz size zatürree teşhisi koyduysa ilaçlar yazacaktır. Bu ilaçları düzenli olarak kullanmanız ve doktorunuz istediği zamanda kontrole gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuzun yazdığı ilaçlara devam ederken kendinizi kötü hissederseniz veya şikayetlerinizde gerileme olmazsa mutlaka doktorunuza tekrar başvurun."
SİGARADAN UZAK DURUN
Hastaların zatürreeden nasıl korunmaları gerektiğini de anlatan Uz.Dr. Ali Ekinci, ani gelişen ve genellikle hızla iyileşen hastalığın hafife alınmaması gerektiğine vurgu yaptı. Ekinci, “Zatürreeden korunmak için mutlaka sigaradan uzak durun. Böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahipseniz tedavilerinizi aksatmayın, grip-nezleli kişilerden uzak durun. Zatürree ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır. Ancak her tedavide olduğu gibi ilaçların düzenli kullanılması ve hastalıklardan korunma çok önemlidir. Ayrıca bazen akciğer kanseri gibi hastalıklar zatürree gibi bulgu verebilir. Bazen zatürree mikroplara bağlı olmayabilir. Bu durumların ayrımı için mutlaka bir göğüs hastalıkları hekimine başvurulması gerekir" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI