Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Elmalı İlçesi’nde 24 saat arayla yaşanan 2 ayrı sel felaketinin neden olduğu zarara ilişkin ilk resmi verileri Hürriyet ile paylaşan Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, hasar tespit çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, toplam zararın 6 milyon TL civarında olduğunu kaydetti. Yaşanan büyük felaket, tarım sektörü içindeki sigorta sorununu yeniden gündeme taşıdı.
ÇİFTİÇİYE BÜYÜK DARBE
Zararın 5 milyon TL’lik kısmının tarım ürünlerine ilişkin olduğunu belirten Öztekin, “İlgili kurumlarımızla birlikte selin etkili olduğu bölgenin tamamında geniş kapsamlı tespitler yaptık. Resmi tespitlere göre asıl darbeyi alan çiftçimiz olmuş. Ev ve diğer yapılarda yaklaşık 1 milyon TL’lik hasar var” diye konuştu.
DEVLET EL UZATMALI
Çitçinin devlet desteği konusunda büyük bir beklenti içinde olduğunu kaydeden Başkan Öztekin, şöyle devam etti: “Ordu’da yaşanan felaket sonrası hükümetimizin attığı adımlar bizi de umutlandırdı. Elmalı da devletimizden müjde bekliyor. Biz çok kısa süre içerisinde harekete geçilip afetzedelerimizin zararının karşılanacağını düşünüyoruz.”
YENİ EKİM YAPILAMAZ
Bölgedeki zararın çok büyük olduğunu vurgulayan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “450 dekar alandaki seraların tamamı çamur altında kalmış. Tabi burada yeniden ekim şansı da kalmadı. O yüzden çiftçinin zararını telefi şansı da yok. Devletimiz benzer afetlerde çiftçimizi desteklediğini biliyoruz. Umarım Elmalı üvey evlat olarak görülmez. Çünkü beklenti çok büyük” diye konuştu.
DÜZENLEME YAPILMALI
Zararın yaşandığı bölgede 3-4 ay dikim yapıldığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, “Buradaki üreticinin tek şansı vardı onu da felaket nedeniyle kaybetti. Yani artık geriye dönüş yok. Sigorta konusu da elbette büyük bir sorun. Ancak maliyetler ve mülkiyet sorunu sigorta oranını düşürüyor. Sigorta süreci ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmalı” dedi.
GEREKEN YAPILIYOR
Sel bölgesinde detaylı çalışmalar yapıldığını vurgulayan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Hürriyet muhabirine şu bilgileri verdi: “Hasar tespiti konusunda çok hızlı hareket edildi. İlk verileri de ilgili bakanlıklarımızla anında paylaştık. Ancak konuşulması gereken asıl sorun sigorta. Maalesef tarım sektöründe sigorta bilinci oluşmuş değil.”
KANUN TEKLİFİ HAZIRLANIYOR
“Devletin de bu konuda eksikleri var. Mülkiyet sorunu yaşanan tarım arazilerinin sigortalanma süreci yeniden ele alınmalı. Bu konuda kanun teklifi çalışmamızı son aşamaya getirdik. Meclis açılır açılmaz teklifimizi sunup tarım sektörünün sigortalı hale getirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Devlet elbette el uzatacak ama sektör de bilinçli olacak.”
TAŞKIN ÖNLENMELİ
AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş: “Burada önemli olan sorunun temeline inmek. Yani taşkının nasıl engellenebileceğini düşünmeliyiz. Bu konuda DSİ’nin kapsamlı çalışmaları olacak. Yine sigorta sürecinin daha kapsamlı hale getirilmesi de önemli. Bu konuda da milletvekillerimiz gece gündüz demeden çalışıyor. İnşallah sorunu kökünden çözeceğiz.”