Güncelleme Tarihi:
EKMEĞE yönelik zam tartışmaları Antalyalı fırıncının un hamlesiyle bambaşka bir boyuta taşındı. Zam talebi karşılık bulmadığı için ekmek kalitesinin düşürüldüğünü kaydeden Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Bunu biz de istemezdik ancak başka çaremiz kalmadı” dedi.
UN ÇOK KALİTESİZ
Ekmek yapımında daha önce 38-45 sedimantasyon değerine sahip un kullanıldığını vurgulayan İnce, “Artık bu değer 26 sedimantasyona kadar düştü. Açıkça söylüyorum; yemliğe giden buğdaydan ekmek yapıyoruz. Bu un sağlığa zararlı değil ancak çok kalitesiz” diye konuştu.
BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR
Bazı fırınların girdi maliyetlerini düşürmek için kalitesiz unla kaliteli unu birbirine karıştırdığını da vurgulayan İnce, şöyle devam etti: “50 çuval unun 10 çuvalı kalitesiz. Bunu yapmak zorundayız çünkü un maliyetinin önüne geçemiyoruz. Çıkış yolumuz yok.”
UYGULAMA DOĞRU
Ticaret Bakanlığı’nın fırıncıdan alınan ekmeğe üst sınır getirmesiyle ilgili de konuşan İnce, “Yeni uygulamayla marketler ekmeği 85 kuruşun altında alamayacak. Bu da fırıncının korunmasına yönelik önemli bir karar. Tabi önce zam sorunu çözülmeli” diye konuştu.