Güncelleme Tarihi:
Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) - UZMANLAR, havanın çok sıcak olduğu günlerde araç içerisinde bırakılan ayna, parfüm, şeffaf çakmak gibi camsı eşyaların büyüteç görevi yaparak güneş ışınlarını topladığını ve yangına neden olduğu uyarısında bulundu.
Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, hava sıcaklığının 45 derecelere ulaştığı bugünlerde ev ve araç yangınlarına karşı uyardı. Evlerde sürekli prizde takılı olan elektrikli ev aletlerinin sık sık kontrol edilmesi, kullanılmadığı zaman fişten çekilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Alkış, klimalar konusunda da uyarıda bulundu. Klimaların sürekli çalıştırılmak yerine ara verilerek çalıştırılması gerektiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, kullanılmadığı sürede şalterden kapatılmasının daha doğru olacağını vurguladı.
KULLANILMAYAN ELEKTRİKLİ ALETLERİN FİŞİNİ ÇEKİN
Buzdolabı hariç kullanılmayan elektrikli ev aletlerinin fişten çekilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Alkış sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kullanılmayan bir aletin fişinin sürekli prizde takılması statik elektrik yığılmasına neden oluyor. Bu da ısınmayla birlikte yangına neden olur. Bu nedenle en başta şarj aletleri kesinlikle prizde takılı bırakılmamalı. Çoklu prizler sürekli takılı kalmamalı. Hava sıcaklığı çok yüksek. Ve kullanılan tüm aletler farklı metalden yapılmış. Bu metallerin genleşme katsayıları da farklı. Yangına neden olmamak için en doğrusu prizde takılı ev aleti bırakmamaktır."
FELAKET RANDEVU ALMAZ
Mutfaklarda doğal gaz ve LPG'lerin de yangına neden olan en önemli unsurlar olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alkış, “Evlerin mutfaklarında elektrikli sensör kullanılmalı. Bu sensörler LPG ve doğal gaz kaçaklarını anında bildiriyor. Ayrıca yapılan yanlışlardan biri eğer ortam karanlıksa ve doğalgaz ya da LPG sızıntısı fark edilmişse elektrik düğmesini kesinlikle açmamalı ya da cep telefonu kullanılmamalı. Bunlar kıvılcım çıkmasına neden olur ve bir anda patlama meydana gelir. Özellikle yatmadan önce evde her şey kontrol edilmeli, çünkü felaket randevu almaz" dedi.
Mağazaların klimalarının dış ünitelerinin uygun olmayan yerlerde bulunmaması nedeniyle de yangın çıkabildiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Alkış, “Bir çok yangın bundan çıkıyor. Isı yayan aletlerin havadar yerde olması gerekir. Ayrıca LED lambalı aydınlatmalı panolardan yangın çıkıyor. Bunlar 24 saat açık kalıyor. Belirli sürelerde kapatılması gerekiyor" dedi.
ARAÇ İÇİNDE PARFÜM, AYNA ŞEFFAF ÇAKMAK BIRAKMAYIN
Araç yangınları konusunda da bilgi veren Yrd. Doç.Dr. Alkış, “Araba içinde camsı şeyleri bırakmayın. Parfüm şişesi, ayna, şeffaf çakmak gibi. Bu eşyalar güneş altındaki bir araçta büyüteç etkisi yapıp ışığı bir yerde toplayıp, aracın döşemesinin yanmasına ve yangın çıkmasına neden oluyor. Tüm bunlara dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI