Yörük göç yolları bulundu

Güncelleme Tarihi:

Yörük göç yolları bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2017 15:37

Yörük göç yolları bulundu

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemali Sarı'nın yürütücülüğünü yaptığı proje kapsamında Kemer, Kumluca, Finike, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde yer alan Yörük göç yolları tespit edildi.

Proje yürütücülüğünü Doç. Dr. Cemali Sarı'nın yaptığı proje kapsamında, Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ertürk ve lisansüstü öğrencileri Ayşe Ulusoy, Gökhan Gökdemir, Berna Özoğul tarafından Batı Toroslar'da geçmişte kullanılan Yörük göç yolları belirlendi. Yörük göç yolları, 37 köyde yapılan gözlem ve görüşmelerde elde edilen veriler, yerinde yapılan görüşmeler ve doküman incelemesi yoluyla tespit edildi. Bu göç yolları üzerindeki günübirlik ve kısa süreli konaklama yerleri ve göç rotaları haritalandırıldı.

Doç. Dr. Cemali Sarı, Yörük göç yollarını doğal ve kültürel coğrafya özellikleri bakımından, alternatif bir turizm alanı olarak değerlendirilmesi için tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Sarı, "Yörük kültürünün asfalt yolların dışına, gerçek mekanlarına taşınması, Yörük kültürüne ait izlerin yok olmasının önüne geçecek ve sonraki nesillere aktarılmasında katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda kıyıda her yıl yapılan geleneksel yayla şenliklerinin önemli bir ritüeli olan Yörük göçünün canlandırılma çabası, proje ile tespitini yaptığımız Akpınar ve Beydağı yaylaları Yörük göç yollarında yapılabilir."

TURİZME KAZANDIRILABİLİR

Yörük göç yollarının, sahanın diğer kültür yolları ile irtibatlandırılarak kültür turizmine kazandırılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Cemali Sarı, "Özellikle aynı coğrafyanın paydaşı Likya yolunun kültür turizmi amacı doğrultusunda düzenlenmesi, ulusal ve uluslararası bilinirliğinin olması Beydağı ve Akpınar Yaylası Yörük göç yollarının kültür rotası olması lehine kullanılabilir. Böylece Likya, Roma gibi tarihi yollara Yörük göç yollarının dahil edilmesi ile bölgenin kültür coğrafyası daha da zenginleştirilebilir" dedi.

Yörük göç yollarının kırsal turizm, ekoturizm, kültür turizmi aktiviteleri kapsamında planlanabileceğini söyleyen Doç. Dr. Cemali Sarı, "Bu yollar Yörük kültürünü yaşatma, doğa yürüyüşü, bisiklet sporu, dağ bisikleti, atlı ve develi doğa gezileri, doğa temalı şenlikler, botanik gezisi, doğa resmi aktivitesi, manzara seyri, tabiat eğitimi, bilimsel tur, çadırlı kampçılık, fotoğrafçılık, karavanlı kampçılık, yaban hayatı gözlemciliği, piknik, köy pazarı gezileri gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir" diye konuştu.

Doç. Dr. Cemali Sarı, proje ile tespit, haritalama, planlama ve kullanım özellikleri ile teorik altyapısını oluşturdukları Yörük göç yollarının tanıtımının yapılabilmesi için başta kamu kuruluşlarının desteği olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının sahipliğine de ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!