Güncelleme Tarihi:
İBRADI Kaymakamlığı, önümüzdeki günlerde bölge üreticilerini bir araya getiren bir kalkınma toplantısı gerçekleştirecek. Bölgede yetiştirilen lavanta, kekik, kantaron gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin üretime dönüştürülmesine yönelik çalışan Kaymakamlık, üreticiler ve turizmcilerin katılacağı toplantıda yöresel kalkınma konusunda yol haritası çıkaracak. Kadın üretimini desteklemek için Ormana İlkokulu’nun üst katının atölye haline getirilerek kadınlara tahsis edildiği ilçede, gelen ziyaretçilere bölgenin üretim alanları gezdiriliyor. İbradı Belediyesi de festivaller ve yerel ürün pazarları ile üretici kadınlara satış ortamı sunuyor.
İPEK VE PAMUKLU KUMAŞ DOKUMA
İbradı’da turizm, tanıtım ve yerel üretimi bir araya getiren çalışmaların detaylarını anlatan Alternatif Turizm Etkinlikleri ve İşletmeleri Birliği (ATİB) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Özgüven, İbradı ve Ormana’daki üretici kadınlara destek verdiklerini söyledi. Ormana İlkokulu’nun üst katına dokuma tezgahları konularak kadın üreticiler için atölye haline getirildiğini söyleyen Özgüven, “Bölge kadınları orada hem eğitim alıyor, hem de dokuma tezgahlarında ipek ve pamuklu kumaş dokuyorlar. Kurulan pazarlarda bu alışmaları sergiliyorlar. Biz de turist gruplarını götürerek ürünlerin satışına ortam hazırlıyoruz” dedi.
FESTİVAL VE BELGESEL
Sonbaharın bölge turizmi ve tarımı için hareketli geçeceğini belirten Özgüven, “Turizm turlarını yöresel kalkınmaya destek olmak amacıyla üretici kadınları dahil ederek planlıyoruz. Ziyaretçileri kadınların çalıştıkları atölyelere, açtıkları sergilere götürüyoruz. Onlara satış yapabilecekleri ortamları hazırlıyoruz. Bölgeye özgü çavuş üzümünü ve İbradı’yı tanıtmak amacıyla hafta sonu düzenlediğimiz Üzüm Festivali’nde dokuma ve tarım üretimi yapan kadınlar sergi açtı. Ormana’da yazılmış bir Antalya türküsü olan ‘Cemalim Cemalim’, filmlere konu olabilecek bir hikayesi var. Bu hikaye bir belgesele dönüştürülecek” diye konuştu.
BAKANLIK DOKUMA ÖRNEĞİ İSTEDİ
ASMEK ve Halk Eğitim iş birliği ile bölge üreticilerine dokumacılığı öğreten Feride Canbaş, bu sayede hem kadın üretimini güçlendirmeyi hem de unutulmaya yüz tutmuş meslekleri üretime kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. İpek ve pamuklu kumaş üzerine yapılan dokumanın bölgenin sembollerinden biri haline geldiğini belirten Canbaş, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın isteği üzerine, kumaş dokumalarımızın bir örneğini gönderdik. Bu özel dokuma türü, sadece Ormana’da yapılıyor. Çok çeşitli kekik türleri, bu yörede dağlarda yetişiyor. İbradı’da lavanta yetiştiriciliği de çok revaçta. Sergiler düzenleyerek ve stantlar açarak bölgeye özgü bu sanatı ve yetiştirilen ürünleri daha çok insana ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.