ANTALYA'DA YOKLUK SAVAŞI

Güncelleme Tarihi:

ANTALYADA YOKLUK SAVAŞI
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2022 09:14

Sakarya’nın sert kış şartlarından kaçarak Antalya’ya gelen Tuna ailesi, ekmeklerini geri dönüşümden kazanarak yokluk içinde çatısız, penceresiz bir inşaatta yaşam savaşı veriyor.

Haberin Devamı

SAKARYA’da yaşayamayınca yollara düşüp Antalya’ya gelen, Konyaaltı ilçesindeki Hurma mevkiinde üstü derme çatma kapatılmış bir inşaatta yokluk içinde yaşayan göçmen aile, bir yandan soğukla, diğer yandan hastalıklarla mücadele ediyor. Ailenin erkekleri, çöplerden geri dönüşüm malzemeleri toplayıp satarak, çoluk çocuk genç yaşlı kalabalık nüfusun karnını doyurmaya çalışıyor.

YÜREK BURKAN KOŞULLAR
Kapısı penceresi olmayan, fırtınada, yağmurda içeri su dolan bir yere sığınıp yaşamaya çalışan ailenin yaşam şartları yürek burkuyor. Yıllardır geri dönüşümden ekmeğini kazanan aile, başlarını sokabilecekleri bir yuva hasreti yaşıyor. Henüz 2 aylık, 1 yaşında bakıma muhtaç bebekler de bu mezbelelikte yaşıyor, 3 yaşından 11 yaşına kadar sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan çocuklar da.

Haberin Devamı

ANTALYADA YOKLUK SAVAŞI

ÇADIRDAN İNŞAATA
Göçle savrulan, ağır iş koşullarıyla yorulan geri dönüşüm işçilerinden 3 çocuk babası Suat Tuna, “Sakarya’da çadırda kalıyorduk. Hava çok soğuktu. Çocuklar sert kış soğuğuna dayanamaz diye korkuyorduk. Orada para da kazanamayınca kalkıp buralara geldik. Antalya’da kış çok sert olmaz, çocuklar hasta olmaz diye düşündük. İş, ev bulamadık ama başımızı sokacak burayı bulduk. Odun buldukça soba yakıp ısınıyoruz. Ama pencere yerlerini muşambayla kapattığımız için içerisi pek ısınmıyor.

ANTALYADA YOKLUK SAVAŞI

ÇOCUKLAR DA İŞE ÇIKIYOR
Suat Tuna, “Şimdi kaldığımız yerde kadınlar bebeklere bakıyor. Bizimle beraber 6 – 7 yaşından itibaren çocuklar da geri dönüşüme çıkıyor. Kâğıt, plastik, para eder ne bulursak topluyoruz. Götürüp satıyoruz. 70 lira veriyorlar. O parayla da bebeklere mama, bize de gücümüz yettiğince yiyecek alıyoruz. Yemek bekleyen boğaz çok, hayat pahalı. Hepsinin karnını doyurmak çok zor oluyor. Bazen günübirlik iş çıkıyor. Gidip çalışıyorum. Ama keşke bir işimiz, düzenli bir gelirimiz olsa” dedi.

Haberin Devamı

BİR ODADA 10 KİŞİ VAR
Kaba inşaatın iki odasının pencerelerini ve kapılarını muşamba ve keçe kumaşlarıyla derme çatma kapatıp, bir odada 8 – 10 kişi yaşamaya çalıştıklarını anlatan baba Tuna, elektriksiz karanlık bir ortamda bebeklerin sütünü aküyle ısıttıklarını söyledi. Tuna, “Sağ olsunlar yardım derneğinden gelip erzak, bebeklere bez ve yakacak odun getirdiler. Bu soğuklarda soba yakıp ısınıyoruz. Kanser hastası annem de burada bizimle. Onun tedavisi için burada hastaneye gidip geliyoruz. Başımızı sokacak bir ev, bir de sürekli işe ihtiyacımız var. Bulabilirsek hem anneme hem de çocuklara daha iyi bakarız” diye konuştu.

BEBEKLER BU YOKLUĞA DAYANAMAZ
“Bir umut iş buluruz” diye yollara düşüp Antalya’ya gelen aileye destek olan Antalya Yardım Gönüllüleri Platformu Sözcüsü Kamber Fırat, yaşadıkları yere gidince karşılaştıkları durumu şöyle anlattı:
“Sakarya’dan buraya iş için gelmişler. İş de bulamamışlar. Karton toplayarak ellerine ne geçerse onunla karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. Sarısu’daki eski bir ecza deposunun harabe halindeki inşaatında yaşıyorlar. Kapısı, penceresi, elektriği olmayan terk edilmiş bir bina burası. Pencerelerini muşambayla kapattıkları bir yerde soba yakıp ısınıyorlar. Ocakları, tüpleri, hiçbir eşyaları yok. Biz erzak, bebek bezi gibi yardım malzemeleri götürdük ama onlara ev bulamadık. Biri 2 aylık ve diğeri bir yaşında 6 küçük çocukları ve kanser hastası yaşlı bir anneleri olan kalabalık bir aile. Halen o inşaatın soğuk duvarları arasında yaşıyor. Özellikle bebekler, bu yaşam şartlarına dayanamaz. Bu soğuk günlerde bu aileye yardım edilmesi, acilen başlarını sokabilecekleri bir ev bulunması lazım.” m Ceren DENİZ/HÜRRİYET

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!