Yetiştirdikleri organik ürünleri internetten satıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Yetiştirdikleri organik ürünleri internetten satıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 10:20

Yetiştirdikleri organik ürünleri internetten satıyorlar

Haberin Devamı

Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA) - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde 2 yıl önce başlatılan proje kapsamında sertifikalı organik üretim yapan çiftçi, internet sayfası üzerinden ürünlerini satmaya başladı.
Kemer'e bağlı Çıralı mevkiinde 2000'li yıllarda başlatılan organik tarım üretimi 2014 yılında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) desteğiyle daha yaygınlaştı. BAKA destekli Argo- Eko Turizm Projesi kapsamında 25 üretici, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi çatısı altında toplanarak yurtiçi ve yurtdışında eğitim alıp, sertifikalı şekilde organik üretim yapmaya başladı. Portakal, nar, limon, avokado ve mandalina başta olmak üzere biber, enginar, domates, kabak, hıyar ve patlıcan yetiştiren çiftçiler, Çıralı merkezde oluşturulan teşhir noktasında yerli ve yabancı tatilcilere bu ürünleri sunarken, bu yıl ürünlerin internet üzerinden de satışına başlandı. Oluşturulan internet sayfası sayesinde Türkiye'nin her noktasına gönderilebilen organik ürünleri, daha önce Çıralı'ya gelip buradan alışveriş yapmış müşteriler daha çok tercih ediyor. Organik ürünlerden portakal kilosu 4 TL, mandalina 4.5 TL, armut 6 TL, limon 5.5 TL, domates 6.90, hıyar 6.90 TL gibi fiyatlara satılıyor.
25 ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPIYOR
Ulupınar Mahalle Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Habib Altınkaya, "Buradaki doğal sistemi korumak için 2000 yılından sonra organik tarıma başladık. Bir kooperatif kurduk. Bu kooperatif çiftçilerimizin sesi oluyor. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve bakanlıklarla ilgili yazışmaları yönetiyor. Şu anda 25 çiftçimiz var organik tarımla uğraşan" dedi.
'HEM TOPRAĞIMIZ HEM ÇEVREMİZ KORUNUYOR'
Portakal üretiminin diğerlerine göre fazla olduğunu aktaran Altınkaya, her yıl yaklaşık 100 ton portakal, 70- 80 ton nar, 10- 15 ton limon, 5 ton mandalina ve 25- 30 bin adet avokado üretimi yapıldığını anlattı. İnternet üzerinden ürün satışına bu yıl başladıklarını kaydeden Altınkaya, "Buraya gelen tatilcilere kendimizi tanıtıyoruz, onlar internet üzerinden siparişlerini veriyor. Haftalık olarak ürünlerini adreslerine gönderiyoruz. İnsanlar Çıralı'yı gördükten sonra doğayı, toprağı, suyu ve canlıları korumak için organik tarımı destek amaçlı bu ürünleri alıyor. Hem toprağımız hem çevremiz korunuyor. Buradaki üreticileri birebir tanıyan insanlar var. Onun için bu önemli bir proje" diye konuştu.
SOĞUK HAVA DEPOSU İHTİYAÇ
Meyve dışında reçel ve benzeri ürünlerin de internet üzerinden satıldığını kaydeden Altınkaya, her çarşamba günü sevkiyat yaptıklarını belirtti. Bölgede soğuk hava deposu olmayışının büyük sorun olduğunu söyleyen Altınkaya, bu nedenle ürünlerin dalda beklemek zorunda kaldığına işaret etti. Altınkaya, şöyle dedi:
"Ya 1 ay gibi bir sürede tüketeceksiniz ya da normal bir pazara satacaksınız. Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulupınar'da soğuk hava deposu planlıyoruz. Bu 3 bin tonluk bir proje olacak. 500 ton organik ürün depolama, 2 bin 500 ton da konvansiyon olacak. Bunu başarırsak ürünlerimizi nisan, mayısa kadar bekleterek tüketicilere ulaştıracağız."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!