Güncelleme Tarihi:
BU yıl 10’uncusu düzenlenen Ulusal Kırsal Turizm Kongresi’nde bir araya gelen uzmanlar ve bilim insanları yeni tatil modellerini ve alternatif yatırımları mercek altına aldı. Yaşanan normalleşme sürecinin turizm rakamlarına olumlu yansıdığını dile getiren uzmanlar, son yıllarda öne çıkmaya başlayan kampçılık, yürüyüş, kırsal turizm gibi seçeneklere destek istedi.
UMUT VEREN RAKAMLAR
Uzmanların aktardığı resmi rakamlara göre, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye’ye gelen turist sayısı bir önceki yıla göre 8 milyon artarak 13.6 milyon kişiye ulaştı. Turizm geliri de 7.3 milyar dolar artışla 11.3 milyar doları buldu. Gelirin 2019’un üçüncü çeyreğindeki rakamın 2.6 milyar dolar altında kaldığını belirten uzmanlar, pandemi sürecini ağır atlatan turizmde bu tablonun bile son derece sevindirici olduğunu kaydetti.
2021 TOPARLANMA YILI OLDU
Kongrede bir sunum yapan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Pandeminin başlangıcı olan 2020’de Türkiye’nin toplam turizm geliri yüzde 65 azalışla 12.1 milyar dolara, Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı uçuş ve seyahat yasakları sebebiyle yüzde 69 azalışla 15.8 milyona geriledi. Turizm gelirinin gayrisafi hasıla içindeki payı 2019’da tarihin en üst rakamı olan yüzde 4.6’yı görürken, 2020’de bu yüzde 1.7’ye düştü. Bu rakam 2021’de yeniden iyi bir noktaya geldi” dedi.
TURİZME ALTERNATİF DESTEK
Pandemi sürecinde kırsal turizmin önemli bir seçenek olarak ortaya çıktığını dile getiren Özçatalbaş, “Antalya tarım ve turizm alanında Türkiye’nin başkenti durumunda bulunan, doğal güzellikleriyle ve kültürel değerleriyle öne çıkan bir şehrimiz. Tarım ve turizm, ekonomik etkileri kadar sosyokültürel bakımdan da büyük öneme sahip. Her iki sektör birbiriyle etkileşim halinde büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle kırsal alanlarda alternatif turizm modellerine yatırım yapılması, destek verilmesi gerekiyor” diye konuştu.