Güncelleme Tarihi:
EKONOMİ dünyasında gözler, uzun süredir gündemde olan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni istihdam paketine çevrildi. Teklifin önümüzdeki günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor. Kısmi süreli çalışmayı kolaylaştıracak ve kısa çalışma ödeneğini 2021’in temmuz ayına kadar uzatacak maddeler içeren paket Meclis’te kabul edilirse, vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasından istihdam teşviklerinin uzatılmasına birçok sektörü ilgilendiren kararlar hayata geçirilecek. Antalya’da ekonominin patronları, işletmelerin beklediği yeni paketi Hürriyet’e değerlendirdi.
İL BAZINDA DESTEK ÖNERİSİ
Pandemi sürecinin zorlu koşullarında verilen her türlü desteğin önemli olduğunu vurgulayan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, yeni paketle ilgili beklentilerini şöyle sıraladı: “Bugüne kadar kapsayıcı ekonomi paketleriyle pandemi süreci yürütüldü. Ancak bundan sonra açıklanan paketlerin sektörlere ilaç olabilmesi için seçici desteklere ve il bazında paketlere geçmemiz gerekiyor. Cirosu düşmüş işletmelere ve pandemiden en çok etkilenen meslek kollarına sektörel destekler verilmesi ekonominin ve istihdamın geleceği bakımından çok önemli. Küçük esnaf başta olmak üzere tüm işletmelerin geçen yıl ve bu yılki ciroları karşılaştırılmalı ve yüzde 50’nin altına düşenlere destek verilmeli. Turizme yönelik verilen kredi paketi çok güzel. Ancak sadece konaklama işletmeleri değil, seyahat acenteleri, tedarikçi firmalar, turizm taşımacıları gibi birçok iş kolu da büyük zorluklarla mücadele ediyor. Kısa çalışma ödeneği 1 yıl daha uzatılmalı. SGK ve vergi borcu ertelemelerinin de gelecek sezona kadar uzatılması için bakanlıklara talepte bulunduk.”
SİGORTA PRİM YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “En büyük sorunumuz işsizlik. İşveren için de, çalışan için de zor bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle açıklanan istihdam paketinde işsizliğin azaltılmasına yönelik destekleri olumlu buluyoruz. İşverenin yükü hafifletilirse istihdam artar. Yapılan desteklemelerin bütün sektörlere aynı şekilde yansıtılması yerine yükü ağır olan, pandemiden daha çok etkilenen sektörlere farklı uygulamalar yapılması daha sağlıklı sonuçlar verebilir. İşveren üzerindeki sigorta prim yükünün hafifletilmesi ve özellikle tarım sektörüne yönelik sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesinden yanayız. Bu yapılırsa atıl iş gücünü tarım sektörünün içine çekmiş oluruz. Bu yönde alınacak kararlar, kırsalda istihdamın artırılması, kadın istihdamının artırılmasında da çok önemli bir adım olur” dedi.
ÇİFT PRİM ÖDEMELERİNE YAPILANDIRMA
Yeni paketin esnaf cephesini rahatlatmaya yönelik maddeler içerdiğini belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ise görüşülen kararlara ilişkin şunları söyledi: “Esnafın zor günler geçirdiği bir dönemde özellikle SGK, Bağkur, vergi ödemeleriyle ilgili yapılandırma imkanı son derece önemli. Pandeminin ilk aylarında ertelenen borçların ödeme zamanının gelmesiyle birlikte esnaf çift prim ödemeleriyle karşı karşıya kaldı. Birçok iş yeri sahibi prim yükü nedeniyle zorlanıyordu. Üst üste gelen aylık giderlerin yapılandırma ile parçalara bölünmesi özellikle esnaf için çok iyi olacak. Esnaftan Ahilik Sandığı için 2024’e kadar kesinti yapılmaması da önemli bir karar. Ancak biz pandemi döneminde işleri bozulan, iş yerlerini kapatan esnafın Ahilik Sandığı ya da başka bir fon aracılığıyla desteklenmesi talebinde de bulunmuştuk. Bu konuda bir gelişme bekliyoruz. Tıpkı kısa çalışma ödeneği verilen çalışanlar gibi esnafa da nakit desteği sağlanmalı.”
SEKTÖRLERE IŞIK TUTACAK
Taslak paketin içeriğindeki maddelerin, bu zorlu süreci en az hasarla atlatmak için sektörlere ışık tutacağını ifade eden Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı (AOSB) Ali Bahar, “Antalya’da birçok sektör bu kararları bekliyor. Bu maddelerin vakit kaybedilmeden açıklanması, iş dünyasının önünü görebilmesi bakımından hayati öneme sahip” değerlendirmesinde bulundu.