Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa konferansında Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş ve Prof. Dr. Mazhar Bağlı Antalyalılarla buluştu.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Yeni Türkiye Buluşmaları Konferans Dizisi, Antalya ve ilçelerinde gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. Antalya Kültür Merkezi (AKM) alanındaki amfide gerçekleştirilen konferansta 'Yeni Anayasa ve Yeni Türkiye' konuşuldu. Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz'ın oturumu yönettiği konferansa Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş ve Prof. Dr. Mazhar Bağlı konuşmacı olarak katıldı. Konferansı Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Akdeniz Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Ünal, Ak Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar ve çok sayıda vatandaş izledi.
AMAÇ ÜLKENİN KALKINMASI
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılma sürecinden başlayıp günümüze kadar yaşanan sıkıntıları dile getiren GENAR Genel Müdürü İhsan Aktaş, “Hepimiz bir ülkede yaşıyoruz ve amacımız ülkemizin kalkınması. Ülkemiz potansiyel olarak büyüme ihtimali olan bir ülke. Osmanlı, Batı karşısında yenilmeye başladığı zaman komplekse girerek, Batı'yı fazla gözünde büyütmeden kendi durumunu düzeltmek için sürekli yeni arayışlar, reformlar ve yenilikler yapmaya başladı. Yine de aşılamayan yıkılma süreci gerçekleşti ve birçok Müslüman kitle batının sömürgesi altında kaldı" dedi.
Konuşmasında bugün Türkiye'de yaşanan sorunlara, hızlı ve özensiz bir şekilde hazırlanan sistemin neden olduğunu belirten Aktaş, tek partili dönemin yaşattığı kopmaları, 60 ihtilalinin getirdiği sonuçları ve yakın tarihte yaşanan sıkıntıları aktardı.
367 KARARI ÖNEMLİ
Prof. Dr. Mazhar Bağlı, sistemin bazı durumlarda kendi kendini kilitlediğini bunun en bariz örneğinin ise Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olduğu dönemde çıkarılan 367 krizi olduğunu ifade etti. Bağlı, şunları söyledi: “367 kararı Türkiye'de önemli bir karar. Bu kararın şöyle bir sonucu var. Sistem bir nevi kendi kendini kilitleyip anahtarını yuttu. Daha önceki dönemlerde çok kez kendi kendine Cumhurbaşkanını seçebilen yasa, Abdullah Gül'ün seçilmesi konusunda aynı yetkinliği ortaya koyamadı. Çünkü Cumhurbaşkanının meclis tarafından seçilmesi kanununu hazırlayanlar, gerçekte milletin iradesini engellemek amacıyla bu kanunu hazırlamış oldukları için büyük bir kriz yaşandı. Daha önceki dönemlerde 110 kez turlayarak Cumhurbaşkanı seçilemediği için bir kanun değiştirdiler. Bu yapılan yasal değişiklik bile sorunu çözemedi. Çünkü Türkiye'de sorun çözme üzerine kurulu bir anayasa yok."
HEDEFİMİZ MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNE ÇIKMAK
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman da şunları kaydetti:
"Hedefimiz, Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında muasır medeniyetler seviyesine çıkmak ve dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri haline gelmek. Fakat bu 93 yılın hikayesine baktığımızda, tam 5 darbe olduğunu görüyoruz. Şu anda 64'üncü hükümet ayakta. 93'ü 64'e böldüğümüzde 15 aya bir hükümet düşüyor. ABD'de, Almanya'da ya da diğer güçlü ülkelerde 15 ayda bir başkan değişse bu ülkeler bu güce sahip olamazdı. Eski Türkiye'nin özetini yaparsak, siyasi iktidarsızlık, ekonomik iktidarsızlık, toplumsal iktidarsızlık ve sürekli bir kaos. Yani kendi milletini tehdit olarak gören bir devlet anlayışı ve kendi devletine kırgın bir millet. Bizim hedefimiz ise yeni bir Türkiye."
FOTOĞRAFLI