Tuta tehlikesi yaylaya sıçrıyor

Güncelleme Tarihi:

Tuta tehlikesi yaylaya sıçrıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2018 10:26

Antalya’da bu sezon üretimi olumsuz etkileyen ‘Tuta absoluta’ zararlısına karşı birlikte ve sürekli mücadelenin önemine vurgu yapan tarım sektörü temsilcileri, zararlının önlemlere rağmen yayla ve güz üretimini etkileyeceği tahmininde bulunuyor.

Haberin Devamı

 

ANTALYA seralarında üretilen domateslere önemli ölçüde zarar vererek hem çiftçileri, hem komisyoncuları, hem de ihracatçıları kayba uğratan ‘Tuta absoluta’ zararlısına karşı, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ve Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü öncülüğünde ve ilgili kurumların işbirliğiyle başlatılan seferberlik kapsamında kent genelinde çiftçiler bilgilendiriliyor.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, hazırladıkları tutayla mücadele raporunda belirttikleri önlemlerin sürekli olarak uygulanması gerektiğinin altını çizerken, BAİB Başkanı Hakkı Bahar da kurumların işbirliğiyle başlatılan nitelikli çalışmaların bu sorunu önlemede belirleyici olacağına vurgu yaptı.

Haberin Devamı

TUTA ABSOLUTA YOL HARİTASI
ATB’nin Güney Avrupa üzerinden Türkiye’ye giren ‘Tuta absoluta’ zararlısıyla mücadele için yol haritasını ortaya koyduğu raporda şu ifadelere yer verildi:
“Antalya ve Türkiye’de zarar popülasyonunun haritası çıkarılmalı. Mücadele yapılacak bölgelerde lider çiftçiler oluşturulmalı ve onlar kapsamlı olarak eğitilmeli. Zirai mücadele bayileri ve tarım danışmanlarıyla işbirliği yapılmalı. Çiftçilerin mücadelede kullanacağı materyaller devlet tarafından sübvanse edilmeli, desteklenmeli. Üretim sezonunun sona ereceği günlerde Tarım İl Müdürlüğü sera atıklarının imha edileceği yerleri yerel yönetimlerle birlikte belirlemeli. Tuta zararlısının yaygınlaşmasının önlenmesi için çiftçilere satışı yapılacak girdiler geçici olarak ruhsatlandırılmalı ve ruhsatlı materyallerin kullanımı desteklenmeli. Ayrıca seraların revizyonu ile hem hastalık ve zararlılara karşı önlem alınabilecek, hem de verim ve kalitede önemli mesafeler kat edilebilecektir.”

SÜREKLİ MÜCADELE UNUTULUYOR
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “İlaçlama konusunda yumurtlama dönemi hesap edilemeyip geç kalındığı için tutanın önüne geçilemedi ve bu yıl çok daha fazla yumurta bırakarak yayıldı. Depremlerden sonra alınması gereken önlemler nasıl unutuluyorsa, tarım zararlılarıyla mücadelenin sürekli olması gerektiği de unutuluyor. Biz bu konuda hazırladığımız raporda yapılması gerekenleri ortaya koyduk. Belediyelerin ve kamu görevlilerinin tutanın yumurtlama evresinden önce ilaçlama yapılmasını sağlamaları ve bunu her yıl aynı titizlikle tekrarlamaları etkin mücadele için çok önem tatıyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

YAYLA VE GÜZ DOMATESİ ENDİŞESİ
Domates üretiminde bu sezonda yayılmasına engel olunamayan tutanın yayla üretimine de geçmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Cüneyt Doğan, “Aynı tehlike önümüzdeki aylarda yayladan alınacak domateste ve güz üretiminde de karşımıza çıkacak. Bu sezonda çiftçilerin bir kısmı domatesten umudunu kesip üretimi bırakırken, diğer kısmı seralarda domates yetiştirmeye devam ediyor. Böylece ‘tuta’nın, ilaçlamanın bırakıldığı seralarda çoğalarak yeni ürünlere zarar vermesi endişesi ortaya çıkıyor. Bunu önlemenin tek yolu birlikte mücadeleyi sağlayabilmek. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Tarım İl Müdürlüğü ve kurumların çiftçiyi bilgilendirme ve önlem çalışmaları bu sezon için değilse de önümüzde sezon için etkili olacaktır. Ama bu konuda süreklilik çok önemli” dedi.

İHRACAT KAYBI BÜYÜK

Haberin Devamı

Yaklaşık 57 milyon dolarla geçen ayın en fazla ihracat payına sahip olan yaş meyve ve sebze sektöründe ‘tuta’nın önemli bir sorun olarak karşılarında durduğunu belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, etkin şekilde önleyici bir çalışma yapılmasa önümüzdeki sezonda ihracat kaybının 350 milyon dolara ulaşacağını söyledi. Tarım İl Müdürlüğü ve BAİB öncülüğünde ve ilgili kurumların desteğiyle biyolojik mücadele çalışması başlattıklarını duyuran Bahar, komitelerle birlikte eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!