'Yaşlı üniversitesi'nde dersler başladı

Güncelleme Tarihi:

Yaşlı üniversitesinde dersler başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 11:09

'Yaşlı üniversitesi'nde dersler başladı

Haberin Devamı

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) kurulan ve 60 yaş üstü kişilerin kayıt yaptırabildiği 'Tazelenme Üniversitesi'nde geçen yıl hazırlık okuyan 'öğrenciler', bu yıl birinci sınıfta eğitime başladı. Eğitimlerde erkek öğrenciler yıl sonuna kadar kendi kazaklarını örecek, kadınlar tamir dersleri alacak.
AÜ Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından 2000 yılında başlatılan Türkiye Gerontoloji Atlası Projesi meyvelerini vermeye devam ediyor. 2023 yılında sona erecek projede yaşlanmanın sübjektif ve objektif gelişimi ile değişimi ele alınıyor. Proje kapsamında 16 yıldır Türkiye'nin 7 bölgesinde araştırmalar yürütülüyor. Araştırmalar sonunda yaşam boyun öğrenmenin Türkiye'de büyük bir ihtiyaç olduğunun tespit edilmesi üzerine AÜ bünyesinde GeroAtlas+60 yaş üstü Tazelenme Üniversitesi kuruldu.
385 KİŞİ KAYIT YAPTI
Geçen yıl hazırlık okuyan 60 yaş üstü öğrenciler bu yıl birinci sınıfta ders başı yaptı. 385 öğrencinin kayıt yaptırdığı Tazelenme Üniversitesi'nde öğrenciler, amfide işlenen dersler öncesi egzersiz yapıyor. Gönüllü öğretim üyelerinin katılımı yapılan derslerde ise yaşlı öğrenciler hocalarını ilgiyle dinliyor, not tutuyor.
TÜRKİYE'DE İLK
Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Tazelenme Üniversitesi'nin bu ülkenin bir ilki olduğunu belirterek, Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) projenin gelecekte üniversitelere model olması için bir dizi çalışma başlatacağını söyledi. Projenin sağlık giderlerini azaltmada önemli bir katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Tufan, “Proje beden, ruh, zihin sağlığının korunmasında destek olacak. Yeterliliklerin geliştirilmesi ve uyum sağlama açısından yarar getirecek. Dönüşleri topluma, ülkeye olumlu etkiler yaratacak özgün ve özel bir çalışma" dedi.
AŞIRI İLGİ KAYITLARI DONDURTTU
Bu eğitim programının 4 yıl süreceğini kaydeden Prof. Dr. Tufan, yaşlıların anatomi, psikoloji, nöroloji, tarih, güzel sanatlar, ekonomi, işletme, hukuk, maliye, sosyoloji gibi farklı disiplinlerde dersler aldığını söyledi. Prof. Dr. İsmail Tufan, şöyle devam etti:
"Temel amaç yaşlılarımızın yeterliliklerini artırmak, gelişimlerinin devam etmesini sağlamak ve 'ben artık yaşlıyım' duygusunu kenara bırakmak. 'İşleyen demir pas tutmaz' bizim felsefemiz. Katılım çok yüksek olduğu için kayıtları dondurmak zorunda kaldık. Ege Üniversitesi'nde ikinci bir kampüsümüz var. Orada da 150 öğrencimiz var. Kayıtları dondurmasak, öğrencilerimizi dolduracağımız dersliğimiz olmayacaktı. Çok büyük rağbet gördük."
ERKEKLER KAZAK ÖRECEK, KADINLAR TAMİR
Üniversitede aynı zamanda beyin jimnastiği yaptıklarını aktaran Prof. Dr. İsmail Tufan, derslerden önce bedensel hareketlerle zihin egzersizleri yaptıklarını söyledi. Beden, ruh ve zihin olarak derslere hazırlandıklarına dikkati çeken Prof. Dr. İsmail Tufan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ayda bir defa erkekler aşçılık kursundan geçmek zorunda. Bu zorunlu dersle erkeklerin kendi yaşamlarını eşlerinin vefatının ardından sürdürmelerini sağlayacağız. Erkekler için 'kendi kazağını ör' dersimiz var. Erkek öğrenciler bir yıl boyunca kazağı örerek bitirmek zorunda. Kadın öğrenciler için tamirat kursları var. Okulumuza devam zorunluluğu var. Haftada 3 gün eğitimler devam ediyor. Dersler 40 dakika, üniversitedeki müfredatın aynısını uyguluyoruz."
ÖĞRENCİLER ÇOK MUTLU
Öğrencilerden 61 yaşındaki Naim Kurt, geçen yıl hazırlık aldığını belirterek, "Yaşlılıkta sağlıklı yaşam için buradayız. Japon hocanın eşliğinde fiziksel aktiviteler yaptık. Burada olmaktan mutluyuz" dedi. 74 yaşındaki Sevinç Turan Öner, her yaşta eğitimin olabileceğini gördüklerini söyledi. Donanımlı hocalardan bilgi aldıklarını belirten Öner, yaşlılığı geciktirmek için buraya geldiklerini kaydetti.
'SADECE TORUN BAKMAYACAĞIZ'
62 yaşındaki Habibe Kalyoncuoğlu da Tazelenme Üniversitesi'nin adını çok beğendiğini söyledi. Kalyoncuoğlu, "Burası yaşlıların önlerine çıkabilecek engelleri aşabilecekleri ve yardım alabilecekleri bir üniversite. İlk derste bunu gördük. Denge sistemini uyardık. Yalnız kalabiliriz diye farklı kurslar alacağız. İnşallah yaşlı olup sadece torunlarına bakmak zorunda kalmayan bireyler olacağız" diye konuştu.
65 yaşındaki Yüksel Yağan ise "Burası bana olumlu şeyler düşündürüyor. Öğrendiklerimi arkadaşlarımla paylaşacağım" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!