Yasadışı dinlemede savcı mütalaayı açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2018 13:17

Yasadışı dinlemede savcı mütalaayı açıkladı

Haberin Devamı

 

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da, aralarında siyasetçi ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 130 kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 5'i tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Antalya 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Rüştü Çetinkasap, Şenol Oral, Gökhan Tayuk, Sunal Sevindik, tutuksuz sanıklar Yavuz Bölek ve Süleyman Şark, Burdur E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Erol Çomak, başka suçtan Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu Ali Koçak, tutuksuz sanık Yavuz Bölek, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Cumhuriyet savcısı Taner Kaya'nın mahkemeye sunduğu mütalaada, Antalya İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli sanıkların 2009-2013 yılları arasında çoğu emniyet ve askeri personelden oluşan kamu görevlilerini hukuka aykırı dinlenerek, bilgi notları hazırladıkları belirtildi.

Dinlenilen kişilerin kimlik bilgilerinin gizlendiği, telefon ve IMEI numaralarının kimlik bilgileri yazılmakla birlikte özellikle mesleklerinin farklı yazılıp suç örgütü adına işlemler yapılıyor gibi izlenim verildiği kaydedilen mütalaada, dinleme ile ilgili talep ve uzatma kararlarında tutarsızlıklar ve keyfilikler olduğu vurgulandı. Mütalaada, teknolojik imkanlar ve istihbari veriler göz önünde bulundurulduğunda dinlenilen kişilerin gerçek bilgilerinin tespiti kolayca mümkün olmasına rağmen yanlış ve eksik bilgilerle dinleme kararlarının alındığı bildirildi.

Kamu görevlisi sanıkların gerçeğe aykırı belgeler düzenlemek suretiyle resmi belgede sahtecilik suçu işledikleri belirtilen mütalaada, alınan dinleme kararları sonrasında dinlenen birçok kişi hakkında adli ya da idari işlem yapılmadığı, bu dinlemelerin belirli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik sistemli, planlı, organize silahlı FETÖ üyeleri tarafından yapıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Mütalaada, rahatsızlığından dolayı tutuksuz yargılanan sanık Yavuz Bölek ve tutuklu sanık Gökhan Tayuk hakkında 'Haberleşmenin gizliliğinin ihlali, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma ve kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgede sahtecilik' suçlarından 122 yıldan 542 yıla kadar hapis talep edildi.

Tutuklu sanık Şenol Oral hakkında, 'Haberleşmenin gizliliğinin ihlali, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma ve kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgede sahtecilik' suçlarından 43 yıldan 123 yıla kadar hapis istendi.

Tutuklu sanık Sevindik'e 'Haberleşmenin gizliliğinin ihlali, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma ve kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgede sahtecilik' suçlarından 105 yıla kadar hapis, tutuklu Çomak'a 48 yıla kadar hapis ve tutuklu sanık Çetinkasap için 33 yıla kadar hapis talep edildi.

Hakkında yakalama kararı bulunan Nihat Yalçındağ'a 'Haberleşmenin gizliliğinin ihlali, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma ve kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgede sahtecilik' suçlarından 96 yıla kadar hapis, İsa Başar'a 95 yıla kadar hapis ve tutuksuz sanık Süleyman Çark için de 57 yıla kadar hapis istendi.

Tutuksuz sanıklar Adem Tiyekli ve Abdullah Sungur hakkında ise 'Haberleşmenin gizliliğini ihlali, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma ve kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgede sahtecilik' suçlarından 21 yıla kadar hapis talep edildi.

Mahkeme heyeti, Erol Çomak, Gökhan Tayuk, Rüştü Çetinkasap, Sunal Sevindik ve Şenol Oral'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!