Yaş Sebze Meyve Sektörü Bir Araya Geldi

Güncelleme Tarihi:

Yaş Sebze Meyve Sektörü Bir Araya Geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 10:58

BATI AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ, YAŞ SEBZE MEYVE SEKTÖRÜNÜN PAYDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), yaş sebze meyve sektörünün tüm paydaşlarını düzenlediği toplantıda bir araya getirdi.
BAİB tarafından örtü altı sebze üretim ve ihracat sezonunun yoğunlaştığı dönemde geleneksel olarak yapılan ‘Yaş sebze meyve sektörüne ilişkin bilgi paylaşımında bulunma ve hızlanan ihracat sezonu kapsamında sektörü değerlendirme toplantısı’ sektör paydaşlarının katılımıyla yapıldı. Toplantıya BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Ürün Denetmenleri Antalya Grup Başkan Vekili Hayrettin Korkmaz, Antalya Zirai Karantina Müdür Yardımcısı Çetin Algün, BAİB Yönetim Kurulu Üyeleri Berdan Ber, Erdoğan Ekinci, BAİB Genel Sekreteri Fisun Evrensevdi Pektaş, ihracatçılar, gümrük komisyoncuları katıldı.
Sektör paydaşları adına başarılı bir sezon geçmesini dileyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “47 milyon ton yaş sebze meyve üretimimiz var ama bunun sadece 3.5 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Bu rakamı daha da artırmalıyız ve ihracata yönelik ürün çeşitliliğimizi sağlamalıyız. Rusya’ya ihracatta analiz gibi ilave prosedürler var. Analiz üretim aşamasında, ürün daha ticari hale gelmeden olmalı. Ürünün şeritlenmesi ve ikinci kontrol gibi uygulamalar ihracatçıya ek yük getirmektedir. Kabinenin oluşmasının ardından sektörle ilgili bakanlıklara ziyaretler gerçekleştireceğiz. Sorunları ve çözüm önerilerini sunacağız” dedi
BAİB Başkanlığının yanı sıra TİM’de Yaş Sebze Meyve Sektörü Konsey Başkanı da olduğunu hatırlatan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “TİM nezdinde de tarım sektöründeki ihracat potansiyeli ve sorunlar ile ilgili çalışma yaptık. Bu çalışmayı ilgili kurumlara aktaracağız.” İhracat gerçekleştirilen pazarların geliştirilmesine yönelik süren çalışmalara da değinen Satıcı, “Bilindiği gibi G-20 toplantısında Çin’e kiraz ihracatı gerçekleştirilebilmesi için protokol imzalandı. Nar ile ilgili de çalışmalar yapıyoruz. 2007 yılından bu yana Japonya’ya bu ürünlerin ihracatı ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu pazarlara ihracat yapmak, yeni fırsatların oluşması demek” diye konuştu.
Türkiye’nin dünya yaş sebze meyve üretiminde söz sahibi olduğunu açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Üretimde 4-5. sıralardayız ancak ihracatta 12. sıradayız. İspanya’nın üretimi bizimkinden az olmasına rağmen ihracatı ihracatımızın 4 katı. Hollanda, 10 milyon ton ihracat yapıyor. Bu noktada bizim temel problemimiz dış pazar talebine cevap verecek yeterli üretimin yapılamaması. Üretimde teknolojiyi kullanmıyoruz. Özellikle kış aylarında kaliteli ve yeterli ürün üretemiyoruz. İhraç ettiğimiz 3.5 milyon ton ürünün arasında en fazla domates var. Domates ihracatında da 3-4 yıldır yerimizde sayıyoruz. Bu rakamların artması gerekiyor. İhracat açısından geçen yıl iyi bir sezon geçirmedik.”
İhracatçıları dinledikten sonra onların sıkıntılarına yönelik cevaplar veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, “Biyolojik mücadelenin geliştirilmesi için bir proje hazırladık. Bakanlığımız desteğiyle yürüteceğimiz çalışma çerçevesinde 2016 yılında 2 bin üreticiyi biyolojik mücadele ile ilgili eğiteceğiz. Bu çalışma kalıntı sorununun yok edilmesinde oldukça önemli. Bu konuda ihracatçılarımız da biyolojik mücadele yapan üreticilerimize destek vermeli. Bu şekilde çalışan 900 üretici var. Bu üreticiler de desteklenmeli. Antalya il genelinde 248 bin dekar sera var. Ortalama büyüklüğü 3 dekar. Sorunun ana kaynağı da bu. Böyle bir yapıyı kontrol etmek kolay değil” diye konuştu.
Dallı şöyle devam etti; “Seraların modernizasyonu için 0 faizli kredi verilecek. Bu modern üretim açısından avantaj olacak. Fide desteği programa girdi. 2016 yılında destek verilmeye başlayacak. Gübrede KDV’nin düşmesi için hazırlanan uygulama hayata geçirilecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!