Güncelleme Tarihi:
KUMLUCA’da çıkan yangında kül olan 70 bin dekar orman arazisinin rehabilitasyonu için bölgede çalışmalar başladı. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Silvikültür Şube Müdürü Selami Koşan, Kumluca Orman İşletme Müdürü Faik Yılmaz ve beraberindeki ekip, Kumluca’da bulunan yangın sahalarında incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından orman yangınlarıyla mücadele ve bölgenin ağaçlandırma sürecinde yapılacak çalışmalarla ilgili strateji belirlendi.
Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yanan araziyi yeniden doğaya kazandırmak için yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verirken, “Sahayı inceledik. Nasıl bir çalışma yapacağımızı plandık ve şimdi uygulamaya geçiyoruz. Yangında zarar gören alan, yeniden doğaya kazandırılmak üzere ihaleye çıktı. Yakında sonuçlanacak ve kasım ayından sonra arazi, taşıyıcı kuruma teslim edilecek. Şubat sonuna kadar sahada çalışmalar tamamlanacak. Yaz başına kadar bölge yeniden ağaçlandırılmış hale gelecek” ifadelerini kullandı.
Bölgeye ortalama 380 bin ağaç dikmeyi hedeflediklerini söyleyen Vedat Dikici, benzer bir facianın tekrarlanmaması için de orman yangınlarına karşı mücadelede toplumsal bilinçlenmenin önemine işaret etti. Dikici, ağaçlandırma sürecinin aşamalarını şöyle anlattı: “Saha temizlendikten sonra büyük bir bölümüne tohum atılacak. Tohum atılmasına müsait olmayan taşlık kısımlara dikim yapılacak. Bakım ve korumayla bölgenin yeşil görünümünü tekrar kazanmasını sağlayacağız.”
SERALAR YENİLENİYOR
Yangında zarar gören bölgeyi gezerek tarım arazilerinin durumunu tespit ettiklerini ifade eden Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, zarar gören seraların afet kapsamında değerlendirilerek üreticilerin ödemelerinin yıl sonuna kadar ertelendiğini belirtti. Özen, “Bölgedeki seralarda yangın nedeniyle oluşan hasarla ilgili yaptığımız incelemede, zararın bitkide değil örtülerde olduğunu gördük. Borçların geri ödemesinde ötelemeye gidilince üreticinin seralarını yenileyebilmeleri mümkün hale geldi. Ayrıca yangında hayvanları telef olan yetiştiricinin zararını da yeni hayvan vererek karşılayacağız. TARSİM aracılığıyla sigorta yapılan arazilerin masrafları zaten karşılanıyor” dedi.
MİLLİ PARK KORUMA ALTINDA
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Rıza Kamil de Kumluca’da yapılan ağaç koruma çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu: “Kumluca’da yaşanan yangın felaketi, Olimpos Beydağları Sahili Milli Parkı’nın olduğu bölgeye zarar vermedi. Ancak biz o bölgedeki ağaçları da koruma altına aldık. Fırtına, böcek ve diğer dış etkenlere bağlı olarak zarar gören, kuruyan ağaçları tespit ediyoruz. Bölgede hasar görmüş her bir ağacın kesilmemesi için her yolu deniyoruz. Önce Bilim Kurulu incelemelerde bulunuyor. Saptadıkları sorunlara ilişkin çözüm geliştiriyoruz ve bu ağaçları özel korumaya alıyoruz.”